İran Heyeti Trabzon'da

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahim Mehmanperest ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Bazı ziyaretler için Trabzon'a gelen İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmanperest ve be

İran Heyeti Trabzon'da

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahim Mehmanperest ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. 

Bazı ziyaretler için Trabzon'a gelen İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmanperest ve beraberindekileri makamında kabul eden Vali Kızılcık, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye vesile olacağını söyledi. 
 
Vali Kızılcık, 'Bu Ziyaret İlişkileri Geliştirecek'
 
Vali Kızılcık, "Tarih ve kültürel anlamda çok derin bağları olan dost ülke İran'ın Dışişleri Bakan Yardımcısını burada ağırlamaktan çok memnunuz. Biz bu yıl içinde İpekyolu işadamları zirvesi için önce Tebriz'e, ardından da Zencan eyaletlerine gidip Doğu Karadeniz, İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerini arttırma geliştirme arayışı içersinde olduk. Zaten Tebriz ile geçmişten gelen ticari bağımız var.
 
Burada, KTÜ' de eğitimlerini tamamlamış olan İranlı işadamlarımız var. Bizim de işadamlarımızın Tebriz'de arsa aldıklarını ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini biliyoruz. İran-Türkiye Dostluk Birliğinin Başkanı Sayın Ali Osman Ulusoy'un da orada Trabzon-Tebriz-Tahran arasında otobüs trafiğinin sağlanması için uğraştığını biliyoruz.
 
Ticari ilişkilerin artması için karadan ulaşımın etkin sağlanması yanında havayolu ile de ulaşımın doğrudan Trabzon-Tebriz, Trabzon-Zencan, Trabzon-Tahran arasında hattın kurulması bölgesel işbirliği anlamında son derece önem arz etmektedir. Bu hava yolu trafiğini çok güçlü olan THY ile İran Hava Yolları'nın yanında özel hava yolu şirketleri de yapabilir. Ümit ediyorum ki bu ziyaret ilişkilerin arttırılması ve geliştirilmesi anlamında fevkalade faydalı olacaktır.
 
Tabi bizim Zencan'a yaptığımız ziyaret sırasında iki ülkenin sanayi ve ticaret odaları bünyesinde temsilcilikler açılması yönünde protokol imzalandı. Bizleri orada ağırlayan Zencan Valimizi ve ticaret heyetimizi buraya bekliyor ve aynı şekilde kendilerini burada büro açmalarını arzu ediyoruz. Bu duygu ve düşünce ile tekrar sizlere hoş geldiniz diyor, Trabzon insanının, Doğu Karadeniz insanının misafirperverliği ve sıcaklığı ile kendilerini kucaklıyorum" dedi.
 
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmanperest ise, "Bizleri burada ağırladığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Çok temiz ve güzel bir şehriniz olduğunu gördüm. Bu sizlerin gayretleri sayesinde olmuştur. İran ve Türkiye arasında olan bağlar hem tarihi, hem de kültürel anlamda fazla vardır. İki ülke arasındaki ilişkiler çok yüksek düzeyde ve iyi durumdadır. Yüksek mertebedeki devlet adamlarımız birbiriyle sürekli görüşme halindedirler.
 
Ticari ve siyasi işbirliğimiz çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. 2011 yılındaki ticari hacmimiz 16 milyar dolardı. 2012 yılında bu rakam 21 milyar dolar sınırını aştı. Bu rakam 2013 yılında 30 milyar doları aşabilir. İran ile Türkiye'de çok büyük kapasiteler vardır. İktisadi anlamda ticaretimizi arttırmak için birbirimize destek olabiliriz. Tebriz, Zencan ve Trabzon arasındaki ilişkilerin artması bizleri sevindiriyor. Biz bunun artması için İran tarafından da destek vereceğiz ve üzerinde duracağız" dedi.
 
Mehmanperest, Medyanın Önemine Değindi
 
İki ülke arasındaki bilimsel çalışmaların iyi bilinmesi gerektiğini de belirten Bakan Yardımcısı Mehmanperest, "İşbirliğimizin artması için bilimsel çalışmaların takip edilmesi lazım. Bilim ve teknolojiyi güncelleştirmek için özellikle medyaya çok görev düşüyor. Medya Türkiye ile İran arasındaki işbirliklerini geliştirmeye yönelik tutum içinde olmalıdır. İran'daki medya buraya gelip buradaki potansiyeli İran'a, buradaki basın da İran'a gelip oradaki kapasiteyi buraya yansıtmalıdır. Yani birbirimizle direk olarak ilişki içinde olmazsak, haberleri batı tarafından servis edilen haber kaynaklarıyla takip etmek durumunda kalacağız. Kardeş ve komşu ülkeysek neden haberlerimizi BBS ve CNN gibi kaynaklardan dinleyelim. Başka yerlerden takip ettiğimiz haberler bazı şüpheleri doğurabilir.
 
Bölge dışındaki ülkeler bizim irtibatımızın artmasını ve ilişki kurmamızı istemiyor. Birbirimizin yanında olduğumuzu direkt olarak gösterebiliriz. İran, Türkiye ve komşu ülkeler direkt olarak irtibat halinde olmalı ki bölgedeki buhran içinde olan ülkelerin sorunlarını çözebilsinler. Bölgedeki sorunların çözülmesi için kendi aramızda bunu halledebiliriz. Başka ülkelere gerek yoktur. İki ülke arasındaki ilişkiler her iki tarafın bakış açısını birbirine daha çok yaklaştırabilir" diye konuştu.
İşbirliği Yapmaya Hazırız.
 
İran ile Türkiye'nin turizm alanındaki konumlarına da değinen Mehmanperest, "Eğer İran ile Türkiye'deki acenteler birbiriyle işbirliği yaparsa turizme çok büyük fayda sağlayacaktır. Direkt uçuş hatlarını bu acenteler sayesinde yapabileceğiz. İki ülke arasındaki insanların bu ülkelere gidip gelmeleri iktisadi ve kültürel gelişmelere neden olacaktır. Biz Türkiye ile özellikle de Trabzon'la işbirliği yapmaya hazırız. Biz bu vesile ile sizleri de ülkemize davet ediyoruz. Bizim birçok eyaletimiz var. Çok önemli tarihimiz ve kültürel yerlerimiz var onları görmenizi istiyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Ziyarette Bakan Yardımcısı Mehmanperest, Vali Kızılcık'a İran'dan getirdiği İsfahan'a ait hediyeleri takdim ederken Vali Kızılcık da Mehmanperest'e Trabzon'a özgü telkariden yapılmış kahve fincanı hediye etti. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler