İkizdere'de SİT alanı belirsizliği

GEÇEN yıl Ekim ayında ’Doğal SİT’ alanı ilan edildiği açıklanan İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan HES projeleri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci toplantılarını geçici süre askıya alan Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, Trabzon Kültür ve Tabiat

İkizdere'de SİT alanı belirsizliği

GEÇEN yıl Ekim ayında ’Doğal SİT’ alanı ilan edildiği açıklanan İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan HES projeleri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci toplantılarını geçici süre askıya alan Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak, vadi için alınıp onaylanmış "Doğal SİT" kararı olup olmadığını sordu.

Kurul başvuruyu, "Değerlendirme süreci devam ettiğinden istenen bilgi ve belgeler verilememektedir" diyerek yanıtladı. Vadinin durumunu soran İkizdere Derneği’ne de aynı cevap verilince çevreciler ayağa kalktı. "Karardan geri mi dönülüyor?" endişesinitaşıyan çevreciler, "Türkiye ayağa kalkar" açıklamasını yaptı.

KURULDAN NET CEVAP GELMEDİ

Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 22 Ekim 2010 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, geçen yıl 22 Ekim’de İkizdere Vadisi’nin Doğal SİT alanı ilan edildiğini duyurdu. Bunun üzerine Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projeleri için düzenlenecek olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımı toplantılarını askıya aldı. Ancak vadide HES yapımı için lisans alan enerji şirketlerinin başvuruları üzerine ÇED toplantılarının yapılıp yapılmamasına karar vermek için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, kısa süre önce Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na resmi yazı ile başvurarak İkizdere Vadisi için alınmış "Doğal SİT" kararı olup olmadığını ve kapsamını sordu. Kurul başvuruya "Değerlendirme süreci devam ettiğinden istenen bilgi ve belgeler verilememektedir" cevabını verdi. Vadinin durumunu soran İkizdere Derneği de aynı yanıtı aldı.

"SİT KARARINDAN DÖNÜLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

İkizdere Derneği eski Başkanı ve Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyon Başkanı Kadem Ekşi, başvuruları üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun İkizdere Vadisi için tarihi bir karar aldığını belirterek, şimdi bu kararın altının doldurulmasını beklediklerini söyledi. Kararla birlikte bölgede bazı HES projelerinin yapılamayacağını ifade eden Ekşi, şöyle dedi:

"Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Bölgesi ilan edilen İkizdere Vadisi turizm aksında büyüyerek gelişecek ve bölge insanına katkı sağlayacaktır. SİT kararı bölgenin kalkınmasının önünü açtı. Bu kararın ruhuna ilişkin adımların süratle atılmasını bekliyoruz. Kararın açıklanmasının gecikmesinin kurumlar arasındaki prosedür ve mutabakatlardan kaynaklandığını düşünmek istiyoruz. Sonuçta bu karar oy birliği ile alındı. Bu kararın ruhuna uygun planlamaların yapılmasını bekliyoruz. Bu karardan dönülmesi söz konusu olamaz. Olursa Türkiye ayağa kalkar. Bu yönde bir karar hukukun işleyişine aykırı olur. O zaman da Bölge İdare Mahkemeleri gereğini yapar."

KARARDAN DÖNÜŞÜN YOLU MU ARANIYOR?

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise, SİT kararı ve kapsamının aradan 4 aya yakın zaman geçmesine rağmen açıklanmamasının tedirginlik yarattığını belirterek, şunları söyledi:

"SİT kararına Başbakan ve Bakanların tepkisi olmuştu. Hatta İkizdere’nin rövanşı olarak adlandırılan bir yasa tasarısı da hazırlanmıştı. Bu girişim ve açıklamalar SİT kararını alan kurul üzerine bir siyasi baskı oluşturdu. 22 Ekim tarihinde çıkan bu kararın ardından geçen sürede yazılı bir karar açıklanamaması düşündürücüdür. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile İkizdere Derneği’ne başvuru üzerine verilen cevap yazısında, ’Değerlendirme süreci devam ediyor’ deniliyor. Neyin değerlendirmesinin yapıldığı sorusu akıllara getiriyor. Bu karardan dönüş yolu mu aranıyor. Böyle bir girişim skandal olur."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler