İkizdere için toplantı planlanıyor

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, İkizdere Derneği ve yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bir süre önce doğal sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'

İkizdere için toplantı planlanıyor

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, İkizdere Derneği ve yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bir süre önce doğal sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde kurulması planlanan 24 HES projesinden biri olan Gelintaşı HES projesi için ÇED toplantısı yapılmasının planlandığını belirtti.

ÇED toplantısına ilişkin Rize Valiliği ve Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden herhangi bir açıklama yapılmadığını, ancak söz konusu toplantı için gazetelere 'duyuru' başlığıyla ilan verildiğini ifade eden Şan, şunları kaydetti:

''Ulusal bir gazeteye verilen ilanda İkizdere ilçesi Çakçor Deresi üzerinde yapılması planlanan 3.33 megavat kurulu gücündeki Gelintaşı Regülatörü ve HES projesi için ÇED Yönetmeliği gereği ÇED sürecinde halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere 'ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı' yapılacağı bildiriliyor. İlanda toplantının 26 Kasım 2010 Cuma günü saat 14.00'da ilçenin Sivrikaya köyü muhtarlık binasındaki köy kahvehanesinde yapılacağı kaydedildi. Sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde yapımı devam eden ve yapılması planlanan HES projelerinin durdurulması ve iptal edilmesi gerekirken, sürecin hiçbir şey olmamış gibi devam etmesi yasa ve hukuk tanımazlıkta son noktadır. Sit alanı ilan edilen İkizdere'de HES yapımcı firması tarafından düzenlenmesi planlanan ÇED Sürecine Halkın Katılımı toplantısı, yasa ve yönetmelikler ile hukuka aykırı bir girişimdir.''

İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz da aynı açıklamada, doğal sit alanı ilan edilen vadide ÇED toplantısının gündeme gelmesinin HES projelerindeki yasa ve hukuk tanımazlığın en belirgin göstergesi olduğunu ileri sürerek, firma tarafından yapılan duyuru sonrasında İkizdere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, ayrıca söz konusu toplantının yürütmesinin durdurulması ve iptali için de Rize İdare Mahkemesine başvurduklarını kaydetti.

İkizdere Vadisi'nin doğal sit alanı ilan edilmesi için İkizdere Derneği'nce 2008 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulunulmuş, kurul 22 Ekim 2010 tarihinde vadinin doğal sit alanı ilan edilmesi yönünde karar vermişti.

Yaklaşık 78 kilometrelik İkizdere Vadisi üzerinde biri deneme üretimine başlayan, üçü inşaat halinde 24 HES projesi bulunuyor. Rize İdare Mahkemesi vadideki projelerden ikisi için ÇED projelerini iptal, iki ayrı proje için de yürütmenin durdurulması yönünde karar vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel