İki Bakan Trabzon'a geldi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin özellikle Karadeniz bölgesinde yaşanan heyelan, sel, çığ düşmesi gibi olaylara ilişkin, ''Muhtemelen 2010 yılında afet yönetimi, tamamen Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile birlikte Başbakanlığa ba

İki Bakan Trabzon'a geldi
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin özellikle Karadeniz bölgesinde yaşanan heyelan, sel, çığ düşmesi gibi olaylara ilişkin, ''Muhtemelen 2010 yılında afet yönetimi, tamamen Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile birlikte Başbakanlığa bağlanıyor'' dedi.
Bakan Demir, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Trabzon'a gelerek, önceki gün yağışın da etkisiyle kaya düşmesi yüzünden enkaz altında kalan Turan Kurt (58) ile eşi Ayşe Kurt'un (55) öldüğü, Değirmendere Mahallesi Acele Sokak'taki evde incelemelerde bulundu.
Bir tepenin eteğinde olan ve uzun bir merdivenle ulaşılan eve, Bakan Yıldırım, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Emniyet Müdürü Feridun Boz ve öteki ilgililerce giden Bakan Demir, üzerine kaya düşen evin enkazını inceledi.
Bakanlar Demir ile Yıldırım, burada Kurt ailesinin yakınları ile komşularına geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra aynı yoldan yürüyerek aşağı indi.
Bakan Demir, gazetecilerin Karadeniz bölgesindeki sel, çığ düşmesi ve heyelan gibi afetlere ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:
''Karadeniz bölgesi, özellikle bu sene, geçtiğimiz yıllara göre çok daha büyük oranda yağış aldı. Hem hükümet hem ilgililer sayın valilerimiz başkanlığında tüm belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, diğer ilgililer elinden geleni yapıyor, kısa sürede yaralar sarılıyor. Ama iklim değişikliği yüzünden son yıllarda afete duyarlılık noktasında toplumumuzda da bir zihniyet oluştu.
Biz hükümet olarak 7 yıldır bu konuda çok ciddi işler yaptık. Afet olmadan önce, afet olabilecek muhtemel yerlerde dere ıslahlarından başlamak üzere birçok yatırımlar yapıldı. Ancak yapmamız gereken çok daha işler var.''
Bakan Demir, inceleme yaptıkları evde 2 kişinin can verdiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
''Burada 2 tane can kaybımız var. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Onları geri getirme şansımız yok ama gördüğünüz gibi burası kayalık, dağlık. Buradaki yapılaşmayı da görüyoruz. Bu yapılaşmanın, böyle bir risk altında olması iyi bir şey değil. Bizim bunları düzeltmemiz lazım. Ne zaman yapıldı burası, yaklaşık 30-40 yıl önce. Şimdi bunlarla ilgili gerekli çalışmaları yapıp, buraları iskan edilme konumundan kurtarmamız lazım. İmkanlar nispetinde bunları bir an önce yapma gayreti içindeyiz.''

-AFET YÖNETİMİ, BAŞBAKANLIĞA BAĞLANACAK-

Afet yönetimine de değinen Bakan Mustafa Demir, ''Muhtemelen 2010 yılında afet yönetimi, tamamen Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile birlikte Başbakanlığa bağlanıyor, yasası da yürürlüğü girdi, ama halen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı uhdesinde, görev alanı içinde. Tam kurul kararı alınıp oraya devredilene kadar'' dedi.
Bakan Yıldırım ile Ovit Dağı'nda, bir midibüste mahsur kalan 18 kişinin kurtarılması konusundaki çalışmaları yerinde izlemek için Rize'ye gittiklerini anımsatan Bakan Demir, ''Rize'de bir çığ düşmesinden dolayı dağdaki bir midibüste 18 vatandaşımız mahsur kalmıştı, sağ salim kurtarıldılar. Şimdi Giresun'a geçiyoruz orada da bir heyelan olmuştu. Bu incelemeleri, çalışmaları yerinde görmek için yapıyoruz'' şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık bu sırada, Bakan Demir'e Turan ve Ayşe Kurt çiftinin yaşamını yitirdiği mahalleyi kastederek, ''Her yağmur yağdığında biz bu sıkıntıyı yaşayacağız, buranın çözümlenmesi gerekir'' dedi. Kızılcık, ayrıca Trabzon'da Kızılay'ın afet lojistik merkez kermesi için çalışma yaptıklarını ifade etti.
Bakanlar Mustafa Demir ve Binali Yıldırım daha sonra kentin Moloz mevkisine geçerek, burada yağıştan etkilenen alanlarda incelemelerde bulundu. Aynı semtteki balıkçı esnafını da ziyaret eden Bakanlar Demir ve Yıldırım, ardından Giresun'a gitmek üzere Trabzon'dan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler