İİBF öğrencileri İsyanda!

Trabzon KTÜ İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları isyanda. Mezun oldukları günden beri sıkıntı yaşayan ve KPSS'ye hazırlanan öğrencilerin derdi büyük.AtanamayaİİBF öğrencileri sıkıntılarını söyle anlatıyor;İİBF MEZUNLARI NEDEN BU KADAR MAĞDUR?Her

İİBF öğrencileri İsyanda!

Trabzon KTÜ İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları isyanda. Mezun oldukları günden beri sıkıntı yaşayan ve KPSS'ye hazırlanan öğrencilerin derdi büyük.

AtanamayaİİBF öğrencileri sıkıntılarını söyle anlatıyor;

İİBF MEZUNLARI NEDEN BU KADAR MAĞDUR?

Her yıl onbinlerce mezun vermesine rağmen İİBF mezunlarının varlığı yıllarca görmezden gelinmiş ve zamanla mezun sayısında yığılma meydana gelip 400 bin gibi akıllara ziyan bir rakama ulaşmıştır.

Peki bu sürece nasıl gelinmiştir?

-İİBF’nin eğitimini aldığı alanlar görmezden gelinerek kamuda istihdamında gizli bir sınırlama getirilmiştir. Yıllarca kendilerine kadro verilmediği gerekçesini ileri süren lisans mezunları İİBF’nin kadrolarının tüm lisans mezunlarına açılması için çaba gösterip İİBF’nin eğitimini aldığı kadrolara da yerleşebilmek için mücadele vermişler ve gerekçe olarak da “Bizler KPSS’de yüksek puanlar alıyoruz, onun için öncelikle atanmayı hakeden bizleriz” diye bir sav ortaya atmışlardır. Peki gerçekte durum böyle midir, gerçekten onlar yüksek alırken İİBF mezunları düşük mü almaktadır bunu irdeleyelim:

KPSS memur alımlarında tüm lisans mezunlarının alımının yapıldığı p3 puan türünde kendilerinin yüksek puanlar aldığını ileri süren İİBF’nin kadrolarına atanmayı kendilerine hak gören bir matematik mezunu p3 puan türünde 30 matematik sorusu cepte sınava girerken eksik kaldığı kısmı tamamlar, bir tarih mezunu 30 tarih sorusu cepte sınava girer ve o da yine eksik kaldığı kısmı tamamlayarak sınava girer peki İİBF mezunu için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Tabi ki hayır P3 puan türünde İİBF mezunlarının uzmanlık alanları ile ilgili sorular gelmediği için İİBF sınava 1-0 geriden başlar ve diğer bölümlerin uzman olduğu alanların hepsinden onlar kadar bilgi sahibi olmak için yarışır. Her bölüm kendi mezunları arasından atanırken İİBF mezunlarının alanlarına puanlarının yüksek olduğunu ileri süren kesim biz de o kadrolara atanmak istiyoruz der. Sağlıkçılar kendi nitelik kodlarıyla kendi alanlarına atanırken kimse onların düşük puanlarla atandığını sorgulamaz, veteriner hekimler kendi alanlarında düşük puanlarla atanırken kimse onların düşük puanla atandığını sorgulamaz, … (bunların örnekleri daha da çoğaltılabilir ama uzatmak istemiyorum.)Ama ne hikmetse İİBF’den atananların puanı 83’e düşse ( bu da diğer düşük puanlarla atananların puanlarının yanında çok düşük olmayan bir puan zaten ve 2012’de aldıkları 83 puanla açıkta kalan birçok İİBF’li arkadaşımız oldu) İİBF mezunları düşük puanlarla atanıyor söylemine başvurulur hemen ve İİBF’nin eğtimini aldığı kadrolar bu kesimler tarafından işgal edilir ve İİBF’nin atanamamasına neden olunulur.

Yıllarca atanamadıklarını söyleyen kesimler tarafından işgal edilen İİBF kadroları nedeniyle İİBF’nin kadrolarına yerleşip 350 bin İİBF mezununun oluşmasına neden olan kesimler gerçekte mağdur mudur bir de buna bakalım:

Atanamadığını söyleyen FEF mezunlarının günümüzde İİBF mezunlarından daha fazla alternatifi vardır. Bunların başlıcaları da çok yüksek sayılarda alımlarının olacağı haberlerinin her yerde yapıldığı “iş sağlığı güvenliği uzmanlığı” ve “aile danışmanlığı” ve tekrar formasyon hakkının verilmesi sonucu kazandıklar öğretmen olabilme şanslarıdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığında İİBF müfredatına yakın dersler varken bir İİBF’li bu pozisyona başvuramamaktadır aynı şekilde İİBF mezunları aile danışmanlığına da başvuramamaktadır; oysaki günümüzde ailelerin dağılmasında en büyük faktör ekonomik sebeplerken ailelere ekonomik danışmanlık yapabilecek İİBF mezunları bu pozisyona başvuramamaktadır. “Aile danışmanlığı”na ve “İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı”na başvurabilen bölümler:

>Mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları, FEF fizik, kimya mezunları İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığına başvurabilirler.

>Doktorlar, psikolojik danışmanlar, psikologlar, çocuk gelişimi uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, sosyologlar, hemşireler, PDR, psikoloji, sosyoloji, aile ve tüketici bilimleri, okul öncesi öğretmenleri aile danışmanlığına başvurabilmektedir.

Bir sertifika daha vardır ki onu anlamak için mantığın ötesinde hareket etmek gerekir; İMD (iş ve meslek danışmanlığı ). Bu sertifika da tüm lisans mezunlarına açılmış olup İİBF mezunlarının aldığı tüm eğitimler hiçe sayılmış ve bu pozisyon bir sertifika ile tüm lisans mezunlarına açılmıştır. Peki sonuç ne? İİBF’nin 4 yıllık emeği çöpe gider ama bu sertifikayı alanlar 42 puanla atanırlar.

=> İİBF mezunlarının istihdam alanlarının herhangi bir lisans kodu altında tüm lisans mezunlarına açılması hem kurumları sıkıntıya sokmakta hem de İİBF’nin atanamamasına neden olmaktadır. Bu kodla gerçekleşen alımlarda yerleşenler daha sonra muvaffakat alıp kurumu terketmenin hesabını yapmaktalar. TBMM e-dilekçe sisteminde kurumlararası geçişle memurluktan öğretmenliğe geçmek isteyenlerin birçok dilekçesi mevcuttur. İşkurun 713 kişilik verdiği ilana başvuranlar daha yerleşmeden muvaffakat almanın, dava açmanın hesabını yapmışlar, sonrasında da kendi alanlarında atamaları olunca kurumu terk etmişlerdir.(İŞKUR Alımıyla İlgili Akıllara Takılan Sorular ve Cevapları - 3. sayfa - Memurlar.Net - Forum)

B grubu memur alımlarında yüksek puan aldıklarını gerekçe gösterip bu alanlarda atama isteyen kesimlerin hâlihazırda başvurabileceği pozisyonlar gün gibi ortadayken İİBF’nin B grubu alımlardaki kadrolarına da kendilerinin yerleşmesi gerektiğini ileri sürmektedirler. İİBF’nin B grubu alımlardaki kadro sıkıntısı A grubu alımlarda da kendini göstermektedir; İİBF’nin binbir merhaleden geçerek ulaşmaya çalıştığı “Vergi Müfettişliği” gibi bir pozisyon da atanamadığını ileri süren kesime o pozisyonla ilgili hiçbir eğitim almadan verilecektir. [Vergi müfettişliğinin diğer lisans mezunlarına açılmış olması ekonomistler tarafından da yadırganmaktadır. Sayın Mahfi Eğilmez’in konuyla ilgili tweet’i https://twitter.com/mahfiegilmez/sta...68092297203712 ) ] İİBF’nin mevcut kadro sıkıntısı büyüyecektir.

İİBF mezunlarının atanamamasının bir diğer sebebi de yüksek puan alanların puanını defalarca kullanmasıdır. Açıktan alımlarda yerleşen yüksek puanlılar daha sonra merkezi atamada da tercih yaparak hem başkalarının atanmasına engel olmakta hem de kurumları mağdur etmektedir. Bunun engellenmesi için KPSS puanlarının defalarca kullanılmamasının sağlanması gerekmektedir.

 

Şu ana kadar kamuya kısaca değindim biraz da bankacılık sektörüne değiniyim:

İİBF mezunları İktisadi eğitim almasına bankacılık sektöründe de mezunları çok maaş istiyor” deyip alımları lise mezunlarından yapması yatmaktadır.

Özel sektörde de durum çok iç açıcı değil özel sektörde de çoğu zaman asgari ücretle hatta bazen asgari ücretin bile altında uzun çalışma saatleri ile ağır çalışma koşulları altında çalışan İİBF mezunlarının nitelikleri hiçe sayılmaktadır.

Torpilli alımlar, defalarca kullanılan KPSS puanları, hem A grubu hem de B grubu kadrolarda İİBF’nin istihdam alanlarının başka bölüm mezunlarına açılması, bankacılık sektörünün İİBF’ye kapılarını kapatmış olması ve daha birçok neden İİBF mezunu işsiz sayısında artışa neden olmuştur. Bu sorunlar çözülmediği sürece ilerleyen zamanlarda İİBF’nin durumu kaosa dönüşecektir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler