HES'e durdurma kararına tepkiler

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) ile ilgili Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin verdiği “Yürütmeyi durdurma” kararının tepkileri sürüyor.Kararı, “Verilen bu karar haklılığımızı ortaya koymu

HES'e durdurma kararına tepkiler

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) ile ilgili Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin verdiği “Yürütmeyi durdurma” kararının tepkileri sürüyor.

Kararı, “Verilen bu karar haklılığımızı ortaya koymuş olup halkımıza büyük bir sevinç yaşatmıştır” diyerek değerlendiren Çit Deresi Çevre Komisyonu (ÇİDÇEK) üyeleri yaptıkları ortak basın açıklamasında, bir dizi değerlendirmelerde bulundu.

Gümüştuğ köyünden itibaren başlayan ve Torul ilçesine kadar inen vadideki tüm köy ve beldelerin temsilcilerinin yer aldığı Çit Deresi Çevre Komisyonu üyeleri açıklamalarında, kararın bölgede planlanan HES’lerden sadece biri için alındığını, bu kararın aynı zamanda Gümüşhane’de kurulacak olan 36 adet HES ve regülatör arasından yargıya taşınan ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının verildiği ilk dava olduğunu söyledi.

Kararın bu açıdan bakıldığında oldukça önemli olduğunun altını çizen komisyon üyeleri, “Bizler bu vadide yaşayan insanlar olarak bu deredeki suyun ancak ve ancak bu vadiye yetecek kadar miktarda olduğuna inanıyoruz ve bu suyun boşa akmadığını haykırıyoruz. Gümüştuğ Vadisi’nde yaşayan insanlar olarak bu hakkımızı haykırdığımız kadar yaşadığımız çevreyi de koruma, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakma ödevimiz ve görevimiz vardır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’nin nadir bulunan vadilerinden biri olan Gümüştuğ Vadisi’nde yaşayan insanlar olarak bu hakkımızı haykırdığımız kadar yaşadığımız çevreyi de koruma, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakma ödevimiz ve görevimiz vardır. Bizler bu ödevimizin bilincinde olarak Gümüştuğ Vadisi Çit Deresi üzerinde kurulması planlanan 7 adet hidroelektrik santrallerinden biri için alınmış olunan ‘ÇED gerekli değildir’ karanın iptali ve durdurulması talebiyle, Anayasal ödevimiz gereği Trabzon Bölge İdare mahkemesine dava açılmıştır. Neticede “ÇED gerekli değildir” kararı hukuka ve mevzuata uygun bulunmamıştır. Bizler bu vadide yaşayan insanlar olarak; vadimizin gerek floristik gerekse faunistik açıdan ne kadar zengin olduğunu biliyorduk ve hep bu bilinçle hareket ettik. Bundan sonra da bu bilinçle hareket etmeye devam edeceğiz. Verilen bu karar haklılığımızı ortaya koymuş olup halkımıza büyük bir sevinç yaşatmıştır. Bu sevinç vadimizin tamamının korunması konusundaki kararlılığımızı ve hassasiyetimizi fevkalade artırmıştır. Bu konudaki kararlılığımız da devam edecektir. Vadimizdeki floristik ve faunistik zenginlik, ekosistem ve insanlar görmezden gelinerek 50-100 metre arayla vadinin ve derenin tamamını etkisi altına alacak şekilde kurulacak HES ve regülatörlerin sebep olacağı telafisi imkansız zararların üzeri çok basitçe ‘ÇED Gerekli değildir’ kararlarıyla örtülmeye çalışılmaktadır. Verilen karar ile çevreyle ilgili kaygılarımızın altı çizilmiştir. Bu karar aynı zamanda Gümüşhane de kurulacak olan 36 adet HES ve regülatörler arasından yargıya taşınan ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verildiği ilk davadır. Bu açıdan da önemli bir karardır. Bizler bu vadide yaşayan insanlar olarak bu deredeki suyun ancak ve ancak bu vadiye yetecek kadar miktarda olduğuna inanıyoruz ve bu suyun boşa akmadığını haykırıyoruz. Bu gün suyun boşa aktığını iddia ederek çevreyi, ekosistemi yok sayarak dereyi 23 km boyunca kanallara ve tünellere hapsetmek isteyenler, yarın geçmişte dünya dönüyor diyen Gallileo’yu asıp onun haklılığını yüzlerce yıl sonra kavrayıp itibarı torunları tarafından iade edilen papazların durumuna düşeceklerdir. Dereler vücudumuzdaki damarlar gibidir. Bu damarların boşuna kan taşıdığı iddia edilebilir mi ?”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel