Havza'nın rüzgarı enerjiye dönüşecek

Samsun İl Genel Meclisi ocak son birleşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi.Toplantıda, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen ve komisyonun çalışmalarını tamamlayarak hazırladığı Havza ilçesi, Mesudiye köyünde Rüzgar

Havza'nın rüzgarı enerjiye dönüşecek

Samsun İl Genel Meclisi ocak son birleşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen ve komisyonun çalışmalarını tamamlayarak hazırladığı Havza ilçesi, Mesudiye köyünde Rüzgar Enerji Santrali kurulması komisyon raporu meclis üyelerinin onayından geçti.

Rapora göre, Havza’da kurulması planlanan ve 20 türbin ile yılda 126 gigawatt (GW) elektrik üretmesi öngörülen Rüzgar Enerjisi Santrali’nin (RES) 2014 yılında yapımına başlanarak 2016 yılında üretime geçeceği ve ürettiği elektriğin sisteme verileceği bildirildi.

Bir yılda üretilecek olan 126 GW elektrik yaklaşık 69 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Toplam yatırım miktarı 75 milyon euro olan Havza Rüzgar Enerjisi Santrali yılda 76 bin ton karbonmonoksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunacak.

Proje ile ilçede istihdam alanları açılacak, ayrıca yerli ve yenilenebilir kaynak olan rüzgar ekonomiye kazandırılacak.

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİNDE 20 ADET TÜRBİN YAPILACAK

Havza ilçesine yapılacak olan Rüzgar Enerji Santrali hakkında teknik bilgi veren İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Reşat Ayyıldız, “Santralde 20 adet türbin yapılacak. Bunların üretim kapasiteleri de 48 MW olacak. Santral ilk olarak yaklaşık 1 milyon 604 bin 500 m2'lik orman arazisinde ve mera alanında Rüzgar Enerji Santrali olarak talep edildi fakat daha sonraki kurum yazışmalarından sonra 760 bin metrekarelik alanın uygun olacağı kararlaştırılmıştır. Daha sonra da imara çıkacak olan alan 760 bin metrekareye düşürülmüştür” dedi.

basliksiz-2.20140109121236.jpg

HAVZA RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATINA BU YIL BAŞLANACAK

Tesisin inşaatına bu yıl başlanacağını ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, “Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik’te faaliyet gösteren lider konumda yer alan yenilenebilir enerji üreticisi RES grubuna bağlı şirketlerden biri olan RES Anatolia Holding’in sahip olduğu, Samsun’un Havza ilçesinde proje aşamasında bulunan 48 MW’lık Havza Rüzgar Enerjisi Santralinin inşaatına bu yıl içerisinde başlanması planlanmaktadır ve santralin 2016 yılında faaliyete geçerek ürettiği elektriğin sisteme verilmesi hedeflenmektedir. Havza Rüzgar Enerji Santrali, yıllık yaklaşık 126 GW’lık elektrik üretecek olup bu üretim miktarı ile yaklaşık 69 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Toplam yatırım maliyeti yaklaşık 75 milyon Euro olacak olan Havza Rüzgar Enerji Santrali yılda 76 bin ton karbondioksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunacaktır. Havza Rüzgar Enerjisi Santrali bulunduğu bölgede oluşturacağı istihdam ve ekonomik hareketliliğin yanı sıra yerli ve yenilenebilir kaynak olan rüzgarı ekonomiye kazandırarak, ürettiği elektriğin yüzde 54’ünü diğer ülkelerden aldığı kaynaklarla sağlayan ülkemizde cari açığın azaltılmasına da katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel