Harşit Çayında ölümler artıyor!

Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Sadettin Yinanç, Harşit Çayı'ndaki toplu balık ölümlerinin, yüzey suyu numunesindeki serbest amonyak azotunun, sınır değerin üzerinde olmasından kaynaklandığını" belirtti. Yinanç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, H

Harşit Çayında ölümler artıyor!

Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Sadettin Yinanç, Harşit Çayı'ndaki toplu balık ölümlerinin, yüzey suyu numunesindeki serbest amonyak azotunun, sınır değerin üzerinde olmasından kaynaklandığını" belirtti.

Yinanç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Harşit Çayı'nda ölü balıkların göründüğü 14-16 Şubat tarihleri arasında, çayın yatağı boyunca incelemeler yapıldığını belirterek, çayda kimyasal kirlenme belirtisine rastlanmadığını söyledi.

Kirliliğin ilin kanalizasyon yoğunluğundan kaynaklı olabileceğinin değerlendirildiğini ve bu yönde çalışmalar yapıldığını anlatan Yinanç, kanalizasyon suyunda, Harşit Çayı deşarjı öncesi Yenişehir Stadyumu mevkisinde, çaydan ise deşarj sonrası Mescitli ve balık ölümlerinin görüldüğü mevkilerde numune alındığını ifade eden Yinanç, şöyle konuştu:

"Numunelerin sıcaklık ve oksijen tespiti yapıldı, anlık ölçümlerde PH sıcaklık görüldü. Söz konusu noktalardan alınan su numuneleri, Samsun Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi. Kimyasal analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) değerinin yüksek olduğu ve Harşit Çayı'nda kirlilik oluştuğu görüldü. Bu doğrultuda vatandaşlarımız Harşit Çayı güzergahında balık tutmamaları yönünde uyarıldı."

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince bu çalışmalara paralel Mescitli köyü mevkisinden tutulan 3 balıkla buradan alınan su numunesinin analiz için Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini dile getiren Yinanç, şunları kaydetti:

"Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce düzenlenen analiz raporunda yüzey suyu numunesindeki serbest amonyak azotunun litrede 3.5 miligram olduğu, bu değerin sınır değerden 0.02 miligram yüksek çıktığı değerlendirildi. Raporda, belirtilen amonyak azot değerinin balıklar için belirlenen kritik değerlerin üzerinde olduğu ve alkali PH şartlarında balıklar için öldürücü etki göstereceği vurgulandı. Ayrıca, yüzey sularında serbest amonyak azotunun yüksek olmasının kanalizasyon atık sularından olabileceği değerlendirildi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler