Hamsi Maskotu davalık oldu!

Trabzonlu heykeltıraş sanatçısı Hasan Fehmi Hızal, 011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nın hamsi maskotunun kendi eserinden kopya edilerek kullanıldığını iddia ederek konuyu yargıya taşıdı.Konuyla ilgili Avrupa Gençlik Olimpiyatları (EYOF ) yetkililerini uya

Hamsi Maskotu davalık oldu!

Trabzonlu heykeltıraş sanatçısı Hasan Fehmi Hızal, 011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nın hamsi maskotunun kendi eserinden kopya edilerek kullanıldığını iddia ederek konuyu yargıya taşıdı.

Konuyla ilgili Avrupa Gençlik Olimpiyatları (EYOF ) yetkililerini uyardığını belirten Hızal, ilk etapta 50 bin TL'lik tazminat davası açtığını belirterek, "Kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Akademik olarak 1987'den beri de profesyonel olarak çalışıyorum. Aslında Beşirli sahilinde yapılan bu heykel, Trabzon'da büyük organizasyonu gerçekleştirilen Karadeniz Gençlik Oyunları anısına yapılmış bir heykeldir. Bu bulunduğumuz park da Olimpiyat Parkı olarak geçiyor, dolayısıyla Olimpiyat Parkı'na yapılmışolimpiyat anıtıdır.

 Gençlik Oyunları'nın simgesi olarak yapılmıştır. Tabii ki hamsi konusunda pek çok şey çalışılabilir, çalışılıyor. Fakat burada önemli olan herkesin kendi esprisini ortaya koyduğu hamsisini çalışmasıdır. Burada gördüğümüz hamsinin esprisi, hikayesi vücut ritmi tarafımdan biçimlendirilmiş her şeyi ile bana aittir" diye konuştu.

"BİZDEN İZİN ALINMADAN KULLANILDIĞI İÇİN DAVA KONUSU ETTİK"

Dava ile ilgili konuyu dile getiren Hızal, "Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nda bir yarışma yapılıyor ve bu yarışmada olimpiyatlara logo aranıyor. Yaklaşık 670 civarında logo için iş geldiği söyleniyor. Bu işler içerisinden seçilmiş bir logo var. Bu arkada gördüğümüz hamsinin çaprazdan yarı profilden çalışılmış grafik düzenlemesidir. Biz de EYOF'a bu noktada bizden izin alınmadığı için bu konuyu dava konusu haline getirdik. Orada hem bu çalıntının tespit edilmesi adına hem de maddi manevi kayıplarımızın

tazmini adına bir dava açtık EYOf'a. Şu anda gündemde olan konu bu. Bizim açtığımız tazminat davasının birinci ayağı şu, bir defa işin mahkeme kararı ile tespit edilmesi, ikinci olarak da maddi manevi kayıplarımızın tazmini içindir. Açtığımız davanın da asgari 50 bin TL olmak üzere maddi manevi dava açtık. Sonuçta iş benim, logo da bu işin grafik düzenlemesidir. Biz şunu söylüyoruz, bu işler için bir jüri kuruluyor fakat jüri belki ehliyetli kişilerden kurulmadığı için yada kişiler ehliyetli olduğu halde bazı kişilerce müdahale edildiği için alıntı veya çalıntı bir iş birinciliği kazanmış oluyor. Dolayısıyla logo olarak resmiyet kazanmış oluyor" dedi.

Uzlaşma yoluna açık olduklarını belirten Hızal, "Bu konunun uzlaşma yolu şudur, eğer EYOF logonun çalıntı olduğunu kabul ederse, bizim esas problemimiz budur, o zaman biz uzlaşma yoluna gideriz. Ancak aksi olursa bunu ancak mahkemede kararlaştırabiliriz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler