Hamsi fabrikaları uyarıldı

Demir, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 günden bu yana hamsi işleyen fabrikaların çevreye yaydığı kokuyla ilgili girişimde bulunduklarını belirterek, ''Bundan 5 gün önce Ahmet T. isimli bir vatandaş tarafından Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) intern

Hamsi fabrikaları uyarıldı

Demir, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 günden bu yana hamsi işleyen fabrikaların çevreye yaydığı kokuyla ilgili girişimde bulunduklarını belirterek, ''Bundan 5 gün önce Ahmet T. isimli bir vatandaş tarafından Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) internet üzerinden yapılan bir müracaat var. Bu müracaat sistemden aynen bize iletildi. Dolayısıyla Başbakanlık ya da başka bir kurum tarafından uyarılmamız söz konusu değil. İlçemizde koku ya da çevre ile ilgili herhangi bir birim olmadığı için gelen şikayetlerle ilgili Trabzon Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne bilgi veriyoruz, gereğini yapmalarını istiyoruz'' dedi.

Bu müracaattan önce Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne konuyla ilgili başvuruda bulunduklarını anımsatan Demir, ''22 Kasımda Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden 3 kişilik bir heyet geldi ve fabrikaları inceledi. Aynı heyet davetimiz üzerine 24 Kasım Çarşamba günü koku olduğu saatlerde yine geldi. Raporlarını tuttu. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün hareket edeceği kokuyla ilgili bir mevzuatı yok. Yeni hazırlanan Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliğinin ise ileri bir tarihte yürürlüğe gireceği söyleniyor. Dolayısıyla Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün bir yaptırım gücü olmuyor'' diye konuştu.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulunda hamsi kokusu sorununu tartıştıklarını ve kararlar aldıklarını anlatan Demir, 26 Kasımda fabrika sahipleriyle bir toplantı yaptığını dile getirerek, ''Fabrika sahipleri olan Mehmet Kobya ve Yakup Kaya ile ayrı ayrı görüştük. Ancak biz her iki fabrika sahibini de kokunun vatandaşı bezdirdiği, gerekli önlemleri almaları, ellerinden gelen her şeyi yapmaları noktasında sözlü olarak uyardık. Bu sözlü uyarıyı kendilerine yazılı olarak da yaptık'' dedi.

     -GELECEK YIL SEZON BAŞINDA DENETLENECEKLER-

Kaymakam Demir, gelecek yıl hamsi sezonu başlamadan fabrikaların yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini yerinde inceleyeceklerini kaydederek, şunları söyledi:

''Fabrika sahiplerinin bize sözlü olarak yapmayı taahhüt ettikleri bazı önlemler var. Bunlar arasında baca uzatma ve Samsun'da bir fabrikada uygulanan filtre sistemi var. Bu konuda yapacakları çalışmaları yakından takip edeceğiz. Eğer sorun aynen devam ederse gereken mutlaka yapılacaktır. Bu fabrikalar ilçemizin ekonomisinde ve istihdamında çok önemli bir yer tutuyor. Balıkçılık sektörüne katkıda bulunuyorlar. Ancak fabrikaların çevreye zarar vermeden çalışması gerekiyor. Bu noktada çevreye zarar veren unsurların yasal çerçevede önlemler alınarak ortadan kaldırılması da gerekir.

Elbette Çarşıbaşı halkının bu kokuyu sinesine çekme gibi bir mecburiyeti yoktur. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde gerekenin yapılması noktasında takibimizi sürdüreceğiz''.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel