Halk Sağlığı Müdürü'nden Haber61'e ziyaret

 Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu Aşı Haftası hakkında halkı bilgilendirmek için Haber61'i ziyaret etti. Hamzaoğlu yapılan kısa muhabbettin ardından Aşı Haftası hakkında şu ifadeleri kullandı. "Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı

Halk Sağlığı Müdürü'nden Haber61'e ziyaret

 

Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu Aşı Haftası hakkında halkı bilgilendirmek için Haber61'i ziyaret etti. Hamzaoğlu yapılan kısa muhabbettin ardından Aşı Haftası hakkında şu ifadeleri kullandı.
 
"Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bilindiği gibi ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır.  Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Her 100 çocuktan 97 si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır.
 
Bu program difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz (yeni doğan tetanozu dâhil), verem, çocuk felci, hepatit-B, hepatit-A, suçiçeği, hemofilus influenza tip b ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkları kapsamaktadır.2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa ( difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem ) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hip, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır. 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hip aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış, böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere, konjuge pnömokok aşısı ( KPA ) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir. 2010 yılında ise ilköğretim 1. Sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA ( dörtlü karma ) aşısı eklenmiş, bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan Konjuge Pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 2012 yılında Hepatit A aşısı, 2013 yılında ise Suçiçeği aşısı eklenmiştir.Sağlık Bakanlığımız bağışıklama hizmetlerine büyük önem vermektedir. 2002 yılında aşılama için 18 milyon TL harcanırken 2012 yılında yaklaşık 400 milyon TL harcanmıştır.            
 
Ülkemizde yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40.000 – 50.000 bebeğin aşı ile korunulabilir hastalıklardan dolayı ölümü önlenmektedir. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bu hakkına saygılı olalım, çocuklarımızın aşılarını zamanında yaptıralım."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel