Gürdoğan açıklama yaptı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) öncülüğünde bölgenin yeni hedef pazarı olarak kabul edilen Rusya Federasyonu’nun Kuzey Osetya Cumhuriyeti başkenti Vladikavkaz ile Dağıstan Cumhuriyeti başkenti Mahaçkale illerine ticaret heyeti bir ziyarette bul

Gürdoğan açıklama yaptı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) öncülüğünde bölgenin yeni hedef pazarı olarak kabul edilen Rusya Federasyonu’nun Kuzey Osetya Cumhuriyeti başkenti Vladikavkaz ile Dağıstan Cumhuriyeti başkenti Mahaçkale illerine ticaret heyeti bir ziyarette bulundu. 

 
Konuyla ilgili bugün bir basın açıklaması düzenleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, kısa sürede Rusya Federasyonu ve Orta Asya Bölgesi’ne karayolu ile Gürcistan üzerinden geçişini sağlayacak yeni İpekyolu Güzergahı olarak adlandırılan bölgede açılan Kazbegi-Verhni Lars Kapısı’nın hitap ettiği hinterlant ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nun Kuzey Osetya Cumhuriyeti başkenti Vladikavkaz ile Dağıstan Cumhuriyeti başkenti Mahaçkale illerine yönelik bir gezi düzenlediklerini söyledi.
 
İnşaat malzemeleri sektöründen bir ticaret heyeti ile gerçekleştirilen geziye Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, bakanlık yetkilileri ve firma temsilcilerinden oluşan toplam 54 kişilik bir katılım olduğunu belirten Gürdoğan “Doğu Karadeniz Bölgemiz illerinde yerleşik 45 firma temsilcisinin katılımı ile Karayolu ile gerçekleştirilen sözkonusu “Sektörel Ticaret Heyeti” programı kapsamında; işadamlarımız Vladikavkaz ve Mahackale illerinde Rus işadamları ile sektörlerinde karşılıklı ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmiş ve önemli iş bağlantıları sağlamışlardır.
 
Sarp Sınır kapısından 550 km mesafede bulunan ve 8-9 saat gibi diğer kapılara oranla çok kısa sürede ulaşma imkanı bulunan Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya Bölgesi, bölgemize yakınlık ve lojistik imkanlar açısından çok önemli potansiyeller ihtiva etmektedir. Bu bölge piyasalarının ihtiyaç duyduğu ürünleri Bölgemize nazaran daha uzak bölge veya ülkelerden temin etmesi, ürün fiyatlarında önemli artışlara neden olmakta ve bu bakımdan da ihracatçılarımız tarafından mağaza ve pazar yerlerinde yapılan araştırmada ve ikili iş görüşmelerinde piyasaların ihtiyaç duyacağı ürünlerin daha kaliteli ve daha düşük fiyattan bölgemizden temin edilme imkanının bulunduğu görülmüştür.
 
Bunun yanında, oldukça bakir olan bu bölgenin kalkındırılması yönünde merkezi ve Federal İdare tarafından uygulamaya konulacak önemli alt yapı projelerinin bulunması, bölge illerindeki ekonomik gelişmeye bağlı olarak hızlı bir yapılaşmanın bulunması, inşaat ve yapı sektörlerinin ihracatçılarımız açısından önemini kat kat artırmaktadır. Ayrıca, Kazbegi-Verhni Lars Kapısı’nın hitap edeceği Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya Bölgesi 12 Milyona yakın nüfus yoğunluğu açısından da yeni bir ihraç pazarı olarak Bölge dış ticaretimize büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
 
“TÜRKİYE’DEN BÖLGEYE GİDEN İLK RESMİ HEYET”
Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Bölgesi Özerk Cumhuriyetleri’nden Kuzey Osetya Cumhuriyeti ile Dağıstan Cumhuriyeti’ne yönelik, Türkiye’den bugüne kadar ilk kez bu şekilde bir resmi ziyaret gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan “Bu bölgeye ilk giden Türk resmi heyeti olmamız münasebetiyle de heyetimize devlet yetkilileri tarafından büyük önem verilerek, heyetimiz en üst düzeyde ağırlanmış ve iş adamlarımıza önem ve yakın ilgi gösterilmiştir. İkili görüşmeler öncesi yapılan heyetler arası görüşmelerde heyet yetkilileri ve iş adamlarımızın her iki tarafta da Başbakan Yardımcısı ve ilgili Bakanlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanması Türk ihracatçılarına verilen önemi ortaya koymuştur.
 
Bunun yanında Bölgeye giriş noktamız olan Kazbegi-Verhni Lars Gümrük kapısının alt yapı imkanlarının yeterli olması, Mahaçkale’ye kadar ulaşımı sağlayan karayolunun alt yapısının son derece yeterli olması bu Bölgeye yönelik ihracatımızın hızlı bir şekilde gelişme göstereceğini işaret etmektedir. İki Cumhuriyet’te de başbakanlar, diğer üst düzey yetkililer, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve gümrük yetkilileri ile görüşmeler yapılarak ülke ve özerk bölgeler arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunulmuş ve karşılıklı ticaretin gelişmesi ve lojistik imkanlardan faydalanılması, lojistiğe yönelik aktarma merkezleri için arazi tahsis edilmesi konularında protokoller imzalanmıştır. Bölgelerinde yatırım ve ticaret yapacak Türk İş adamlarına her türlü kolaylığı göstereceklerini ifade etmişlerdir” diye konuştu.
 
“SÜRMENE-ÇAMBURNU’NDA KURULACAK LOJİSTİK MERKEZ GÜNDEME GELDİ”
 
İkili iş görüşmelerinde Sürmene-Çamburnu’nda kurulması planlanan Lojistik Merkez’in de gündeme geldiğini ifade eden Gürdoğan, şunları söyledi:
 
“Rusya Federasyonu ve bu ülke üzerinden bütün Orta Asya’ya hitap etmesini sağlayacak ve merkezi cazip hale getirecek aktarma istasyonlarının kurulması konusunda, Vladikavkaz’da heyetimize gösterilen araziler üzerinde yapılan inceleme konusunda mutabakata varılarak gerekli plan ve proje çalışmaları başlatılmıştır. Öte yandan, Hazar üzerinden Ro-Ro veya feribotlarla Orta Asya Bölgesine ve Çin’e kadar ulaşımımızı sağlayacak ve buradaki yük trafiğini Lojistik Merkeze yönlendirecek Mahackale’de de ikinci bir aktarma ve depolama istasyonu kurulması konusunda yer tahsisine yönelik bahsekonu organizasyonda yetkililerle mutabakata varılmıştır.
 
Ayrıca, Kazbegi-Verhni Lars Kapısı’ndan gerek yük taşımacılığının başlatılması ve gerekse bu kapıdan Vladikavkaz ve Kuzey Kafkasya Bölgesi’nin diğer illerinden Doğu Karadeniz bölgemize turistik yolcu taşımacılığı başlatılması için otobüs seferlerinin yapılması konusunda da bir sıkıntının olmadığı ve hemen seferlerin başlayabileceği Rus yetkililer tarafından belirtilmiş ve kapıdan da yolcu, otobüs ve özel araçların geçişlerinin de başlamıştır. Bunun yanında, Kazbegi-Verhni Lars kapısından yaş meyve sebze ihraç taşımlarının başlatılması konusunda da Moskova nezdindeki girişimlerimiz Bakanlık düzeyinde devam etmekte olup, kısa bir süre içinde gerekli izin prosedürlerinin tamamlanması akabinde bu kapıdan da yaş meyve sebze girişlerinin başlaması mümkün olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel