Gümüşhane'nin "Anadolu Ateşi"

Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün zabıta, esnaf, akademisyen ve öğrencilerden oluşturduğu folklor grubu, 7 bölgeye ait halk oyunları gösterileriyle izleyicinin beğenisini topluyor.Gümüşhane Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'nün Genç

Gümüşhane'nin "Anadolu Ateşi"

Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün zabıta, esnaf, akademisyen ve öğrencilerden oluşturduğu folklor grubu, 7 bölgeye ait halk oyunları gösterileriyle izleyicinin beğenisini topluyor.


Gümüşhane Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'nün Gençlik Merkezi bünyesinde geçen yıl kurduğu ''Hanede Dans Grubu''na, zabıta, esnaf, öğrenci, akademisyen ve memur gibi farklı meslek gruplarından kişiler yoğun ilgi gösterdi.


Sanat yönetmenliğini Halk Oyunları Federasyonu Gümüşhane İl Temsilcisi Necati Yılmaz'ın yaptığı grup, geçen sürede sıkı bir çalışma programı izleyerek ''Anadolu Ateşi'' tarzında Gümüşhane, Akçaabat, Gaziantep, Adıyaman, Kafkas, Zeybek ve Ankara gibi Türkiye'nin çeşitli yörelerinin oyunlarını sahnesine ekledi.


Gümüşhane Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, yaptığı açıklamada, folklorun sosyal anlamda insanları bir araya getirmeyi başardığını ifade ederek, ''Hem üniversitemizden hem liselerimizden hem de Gümüşhane'de daha önce halk oyunlarında görev almış kişilere ulaşarak böyle bir grup oluşturacağımızı duyurduk. Bir aylık kısa bir başvuru süresi sonrası 200'e yakım katılım oldu. Başvuru yapanlar arasından seçme yaptık ve şu an grubumuzda 80 kişi var. Ancak gösterilerimizi 40 ya da 60 kişi ile gerçekleştiriyoruz'' dedi.

asds.jpg
Aslan, farklı yerlerden gösteri teklifi aldıklarını da belirterek, şunları söyledi:
 ''Giresun'dan, Bayburt'tan ve son olarak KKTC'den davet aldık. Hanede Dans Gurubu tamamen halk kültürünü, halk oyunlarını yansıtan, halk oyunlarından münhasır bir grup. Grubumuz ülkemizin 7 bölgesinden halk oyunlarını oynuyor. Oyunlar, Trakya'dan başlıyor, Doğu Anadolu Bölgesi'yle devam edip öz kültürümüz olan Karadeniz oyunları ile bitiriyor. Grup yaklaşık 20 dakika gösteri yapıyor. Bu grup sıradan bir grup olmaktan çıktı ve ciddi anlamda Anadolu Ateşi ve diğer gruplara bir alternatif oldu. Adımızı daha da duyurursak ve oyunlarımızı geliştirirsek, daha güzel bir çalışma ortaya çıkacak.''
    
     -''Hedefimize ulaştık''-
    
Halk Oyunları Federasyonu Gümüşhane İl Temsilcisi ve Hanede Dans Grubu Sanat Yönetmeni Necati Yılmaz ise grubun kısa sürede büyük yol aldığını vurgulayarak, 'Sahneye taşıdığımız oyunların figürleriyle oynamıyoruz, oyunları olduğu gibi yansıtıyoruz. Bu bizi farklı kılıyor. Dans grubumuz profesyonel bir topluluk değil ama profesyonel seviyeye geldi'' ifadesini kullandı.


Toplumun her kesiminden insanın halk oyunları sayesinde kaynaştığını ve birliktelik sergilediğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
''Sosyal alanı kısıtlı bir ilde gençlere bir aktivite sunmayı amaçlıyorduk, bunu da başardık. Ancak geçen süre içerisinde başvuruların fazla olmasıyla bahsettiğimiz gençlerin yanı sıra zabıta, esnaf, üniversiteden öğretim elemanları gibi çeşitli meslek gruplarından kişiler de bize katıldı. Böylelikle öğretim görevlisinden öğrencisine, çalışanından işsizine kadar çok sayıda insanı bir araya getirdik. Bundan sonrada Anadolu kültürünü diğer kültürlerin içerisinde sahnede en iyi yere taşımaya çalışacağız.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler