Gümüşhane'de yeni geçim kaynağı!

Pestil ve madencilik sektörü ile ön plana çıkan Gümüşhane’de, devletin sağladığı destekle balıkçılık sektörü de ilin ekonomik gelişmesi açısından önemli bir konuma geldi.Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, ülke genelindeki gibi Gümüşh

Gümüşhane'de yeni geçim kaynağı!

Pestil ve madencilik sektörü ile ön plana çıkan Gümüşhane’de, devletin sağladığı destekle balıkçılık sektörü de ilin ekonomik gelişmesi açısından önemli bir konuma geldi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, ülke genelindeki gibi Gümüşhane’nin de su ürünleri açısından çok zengin kaynaklara sahip olduğunu ifade etti.

Birşen, mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılması sonucu su ürünleri yetiştiriciliğinde ilde son yıllarda önemli artış yaşandığını vurguladı.

Gümüşhane’de 745 hektar baraj gölü ve akarsu alanı bulunduğunu belirten Birşen, "İlimizde 1994 yılında 15 ton olan su ürünleri yetiştiriciliğimiz, bugün 4 bin 800 tona çıkmıştır. Özellikle 2003 yılında 400 ton olan üretim, bakanlığımızın uygulamış olduğu desteklemeler ile bugünkü üretim seviyesine ulaştı" dedi.

Torul Baraj Gölü’nün kafes balıkçılığı üretim alanının 60, Kürtün Baraj Gölü’nün ise 45 dönüm olduğunu kaydeden Birşen, şöyle devam etti:

"Kürtün Baraj Gölü’nde 2008, Torul Baraj Gölü’nde ise 2010 yılında balık üretimi başladı. Kürtün Baraj Gölü’ndeki işletmelerimize bugüne kadar 5 bin 500 ton sofralık alabalık, 38 milyon da yavru balık desteği olmak üzere 5 milyon 500 bin lira bakanlığımız tarafından destek verilmiştir. Torul Baraj Gölü'müzde ise 2 bin 600 ton sofralık ve 10 milyon yavru balık desteği ile balık üreticilerine 3 milyon lira destek sağlandı. Bakanlığımızın hem sofra hem de yavru balık desteği devam edecek.  Amacımız, sektörün rekabet gücü yanında üretimi de artırmak, onları kayıt altına almak ve üretim girdi maliyetlerini düşürmektir.“

6 YILDA 8 MİLYON 500 BİN LİRALIK DESTEK SAĞLANDI

Sektörün bazı sıkıntıları olduğuna işaret eden Birşen, “Baraj göllerimizde 4 bin 800 kapasite ile 40 işletmemiz mevcut. Bunların 22'si Kürtün ve Torul baraj göllerinde, 18'i ise akarsularımızdaki havuzlarda. Kürtün ve Torul baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapan işletmelerimize son 6 yıl içerisinde 8 milyon 500 bin lira destek sağlandı" diye konuştu.

Birşen, üretim girdi maliyetlerinin yüksek olmasının sektörün en büyük sorunu olduğunu, özellikle balık yemi maliyetinin çok yüksek düzeyde bulunduğunu kaydetti.

Gelecek yıl hayata geçecek Gümüşhane, Bayburt ve Rize Kırsal Kalkınma Projesi ile üretim maliyetlerinin düşeceğini belirten Birşen, proje ile yem sanayisini geliştirerek, sektöre önemli bir destek sağlanacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel