Gümüşhane'de tarihi köprü onarılıyor

 Gümüşhane'de tarihi İpek Yolu üzerinde 437 yıl önce bir rüya üzerine yapılan tarihi köprüler onarılıyor. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı gerçekleştirilen Yeniyol köyündeki Tohumoğlu köprüsünde çalışmalar devam ederken, kent merkezinde

Gümüşhane'de tarihi köprü onarılıyor

 

Gümüşhane'de tarihi İpek Yolu üzerinde 437 yıl önce bir rüya üzerine yapılan tarihi köprüler onarılıyor.
 
Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı gerçekleştirilen Yeniyol köyündeki Tohumoğlu köprüsünde çalışmalar devam ederken, kent merkezinde bulunan Gümüşhane (Köprübaşı) köprüsünün ise 2013 yılında onarılacağı ve araç trafiğine kapatılacağı öğrenildi.
 
Gümüşhane-Erzurum karayolu üzerinde ki Yeniyol köyü sınırlarında yer alan Harşit Çayı üzerindeki Tohumoğlu köprüsünün restorasyon çalışmalarında sona gelindi. İki gözlü, hafif sivri kemerli ve küçük taşlardan yapılan köprüde güçlendirme ve restorasyon çalışması devam ediyor.
 
Aynı tarihlerde yapılan Gümüşhane kent merkezindeki Köprübaşı Karakolunun yanında yer alması nedeniyle aynı isimle anılan Gümüşhane Köprüsü ise 2013 yılında onarılacak. Köprünün onarımdan sonra araç trafiğine kapatılacağı öğrenildi.
 
Öte yandan aynı tarihlerde yapılan her iki köprünün de ilginç bir hikayesi ortaya çıktı. Rivayete göre; Karadeniz'den hacca gitmek için yola çıkan ve Gümüşhane'de dinlenmek için mola veren iki arkadaştan biri olan Ferruh Zad Oğlu Halebi gece gördüğü bir rüya üzerine Gümüşhane'de kalmaya karar verir. Diğer arkadaşına 'Sen git Mekke'ye. Ben gece rüya gördüm. Bana rüyamda benim haccımın Gümüşhane'de olduğu söylenerek bu köprüleri yapmam istendi' der. Diğer arkadaşını Mekke'ye gönderip kendisi Gümüşhane'de kalan Halebi, Harşit Çayının üzerine Ekim 1575 tarihinde her iki köprüyü de yaptırır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel