Gümüşhane'de doğa yürüyüşü düzenlendi

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği üyeleri Gümüşhane’nin Dölek köyüne kültür ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenledi.Dernek Yönetim Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Gümüşhane ve Dölek köyünün de içinde bulunduğu bölgenin, Ortaçağ ve Osma

Gümüşhane'de doğa yürüyüşü düzenlendi

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği üyeleri Gümüşhane’nin Dölek köyüne kültür ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenledi.

Dernek Yönetim Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Gümüşhane ve Dölek köyünün de içinde bulunduğu bölgenin, Ortaçağ ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu ve çevresinde madenci kültürünün beşiği ve eğitim merkezi konumunda olduğunu hatırlattı.

19. Yüzyıl’da işletilemediğinden kapanan madenlerde çalışan madencilerle birlikte madencilik kültürünün, Kafkaslar, Balkanlar ve Anadolu’nun diğer maden bölgelerine dağıldığını, Gümüşhane’de ise tamamen yok olmuş durumda olduğunu belirten Erüz “Madencilik kültürünün Gümüşhane ve Karadeniz bölgesinde değişmeden sürdüğü tek yer, kil minerallerinin yüzyıllardır kadınlar tarafından işlenerek çömlek yapım sanatı devam ettirilen yerleşim olan Dölek köyüdür.

Gümüşhane Dağları’nın 3 bin 81 metre ile en yüksek tepesi olan Deveboynu-Çakırgöl Tepesi’nin güneydoğusundaki Dölek Vadisi’nin bin 700-2 bin metre yüksekliklerinde yerleşik bulunan köyün 100 yılı aşkın yöresel mimari yapıları , taş döşeli, su akarlı sokakları, üzerinde yürüyenleri tarihe yolculuk yaptırırken, köyün girişinden başlayıp yaylaya, doğru giden taş döşeli, etrafı duvarla çevrili tarihi köy yolu, doğa sporu yapmak isteyen yürüyüşçüleri muhteşem bir manzaraya sahip Kurunoba Tepesi’ne davet ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler