Gümüşhane'de ağaç zenginliği

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içinde 38 bin hektarlık alana yayılan Örümcek Ormanları, birçok ağaç türünü bünyesinde barındırıyor.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sistematik Botanik Uzmanı Mehtap Öztekin,  yaptığı açıklamada, Örümcek Ormanlarının, Tür

Gümüşhane'de ağaç zenginliği

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içinde 38 bin hektarlık alana yayılan Örümcek Ormanları, birçok ağaç türünü bünyesinde barındırıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sistematik Botanik Uzmanı Mehtap Öztekin,  yaptığı açıklamada, Örümcek Ormanlarının, Türkiye'nin önemli "karışık" ormanlarından biri olduğunu belirterek, "Kürtün ilçesinden vadiye girildiğinde önce ladin ve kayınlarla karşı karşıya kalıyoruz. Daha yükseklere çıktıkça ladinle karışık çok sayıda geniş yapraklı ağaç türleri görmek mümkün. Kayının yanı sıra ceviz, kavak, orman gülleri, yaban fındıklarını baskın olarak görebiliyoruz" dedi.

Örümcek Ormanlarında doğu ladininin yanı sıra batı kayını örneklerinin de bulunduğunu dile getiren Öztekin, şöyle devam etti:

"Ormanın 263 hektarlık bölümü, Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizdeki en yüksek ve çaplı köknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırması nedeniyle Orman Bakanlığınca 1998'de koruma alanı ilan edildi. Örümcek Ormanları Tabiat Koruma alanı içinde yer alan 4 köknar tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 61,5 metre boyundaki Karadeniz köknarı, Avrupa'nın en uzun köknarıdır. Ormandaki doğu ladinleri ise 57,6 metreyle en boylu, 1,92 metre çaplarında en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır. Yaşlarının ise 450 olduğu tespit edilmiştir."

Öztekin, Örümcek Ormanları içerisinde, bin 450 rakımda Gen Koruma Alanı bulunduğunu da ifade ederek, "Bu orman, Ladin Gen Koruma Alanıdır. Bu alanda belli zamanlarda çelik ya da tohum alınarak ülkemizin değişik yerlerinde dikimi yapılmaktadır. Gen Koruma Ormanının daha yukarılarında sarıçam ormanları ile karşılaşıyoruz. Sarıçam bölümünde çok özellikte bitki çeşitliliği, çok sayıda otsu bitkiler yer almaktadır" diye konuştu.

-"Ağaç çeşitliliği ormanın genetik değerini artırıyor"

Öztekin, Örümcek Ormanlarındaki ağaç çeşitliliğinin ormanın genetik değerini artırdığını kaydederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de karışık ormanlarımız var ancak farklı mesafelerde görülecek ağaç türleri, Örümcek Ormanlarında mevcut. O nedenle Örümcek Ormanları çok farklı orman özelliği taşımakta. Örümcek Ormanları, Zigana ve diğer ormanlara göre daha kapalı olduğundan dolayı çeşitliliği belirlemek için çok daha detaylı çalışmak gerekiyor. Kapalı ormanlarda tür çeşitliliğinin az olması beklenir fakat Örümcek Ormanlarında farklı yükselti basamaklarında farklı ağaç türleri olduğu için örtü altı zenginliği de çok çeşitli. Bu farklı çeşitlilikten dolayı bölgede adeta mikroklima özelliği var. Bu, nemi ve sıcaklığı belli düzeyde tutuyor. Bu nedenle birçok bitki çeşidinin yaşamasına ve büyümesine imkan sağlıyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler