Gümüşhane'de 50 yıllık yayla sorunu!

Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı İnözü köyü ile Kelkit ilçesine bağlı Gürleyik köyü arasında kalan İncigöl Yaylası'nın bir bölümünün kullanım hakkına ilişkin köylüler arasında yaklaşık 50 yıldır süren sorunun çözülmesi için çeşitli yollar deneniyor.İnci

Gümüşhane'de 50 yıllık yayla sorunu!

Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı İnözü köyü ile Kelkit ilçesine bağlı Gürleyik köyü arasında kalan İncigöl Yaylası'nın bir bölümünün kullanım hakkına ilişkin köylüler arasında yaklaşık 50 yıldır süren sorunun çözülmesi için çeşitli yollar deneniyor.

İncigöl Yaylası'nın yaklaşık 200 dönümlük mera alanının ve su kaynaklarının hangi köyün sakinleri tarafından kullanılacağına dair yıllardır süren sorun, 16 yıl önce mahkemeye taşınmasına rağmen halen çözüme kavuşturulamadı.

Taraflar, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir ve Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel'in çabası ile yaylanın kullanımına ilişkin uzlaşma sağlanması amacıyla biraraya getirildi.

Özdemir ve Gazel, beraberindeki  Şiran Garnizon Komutanı Kazım Karateke, Kelkit Garnizon Komutanı Serdar Kaya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, Şiran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurtuluş Halep, Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüsamettin Meral, İnözü köyü muhtarı Murat Kars ve Gürleyik köyü muhtarı Selahattin Daştan ile Şiran ilçesindeki bir restoranda görüştü.

"Herkesin güvenli ve huzurlu yaşamasını istiyoruz"

Özdemir, burada yaptığı konuşmada, her yıl yayla mevsiminde yaşanan tartışmaların ortadan kalkmasını amaçladıklarını söyledi.

Sorunun ortadan kalkması için uzlaşma sağlanması gerektiğini ifade eden Özdemir, "Her iki tarafı memnun edecek bağlayıcı bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Herkesin güvenli ve huzurlu yaşamasını istiyoruz" dedi.

Gazel, herkesin düşüncesini aracılar olmadan paylaşmasını istediklerini dile getirerek, "Bundan sonra meraların kiralanması söz konusu. Dolayısıyla artık mülkiyetin kime ait olduğu önemli değil. Mera kullanım hakkı ihaleyi alanın olacaktır. Uygulamalar devreye girinceye kadar geçici kararlar alıp uzlaşmanın sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Irkın ise Mera Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemeler uygulamaya girdiği taktirde sorunun biteceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İsteğimiz kendi aranızda anlaşmanız, fakat asayişi gerektiren durum olursa tabi ki ilgili birimler gerekeni yapacak. Aslında geçinilemeyecek bir durum yok. Hayvan otlatılmasıyla ilgili de bir sıkıntı yok. Sadece ortak kullanımla alakalı sıkıntı mevcut. Komşu köylerin birbirleriyle uyuşmazlık yaşamasına gerek yok. Birincil isteğimiz iki köy halkı arasında anlaşma sağlanmasıdır."

Muhtarlar Kars ve Daştan, zaman zaman birbirlerine sitem ederek, mahkemenin vereceği kararı beklemek istediklerini belirttiler.

 

Görüşmede, Mera Kanunu'nda yapılacak yeni düzenleme ve mahkemeden çıkacak kararın beklenmesi, bu süre zarfında tartışmaya neden olan alanın iki köy halkı tarafından da kullanılmamasına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel