Gümüşhane'de 26 yeni mağara

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz ve Türkiye'nin en önemli mağaraları arasında yer alan Karaca Mağarası başta olmak üzere Gümüşhane'de çok sayıda mağara bulunduğunu belirtti.Yaptıkları çalışma sonucu 26 mağara tespit ett

Gümüşhane'de 26 yeni mağara


Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz ve Türkiye'nin en önemli mağaraları arasında yer alan Karaca Mağarası başta olmak üzere Gümüşhane'de çok sayıda mağara bulunduğunu belirtti.

Yaptıkları çalışma sonucu 26 mağara tespit ettiklerini anlatan Salihoğlu, şunları kaydetti:

''Gerek Maden Teknik Arama Kurumu gerekse Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümündeki bilim adamlarımızın ilimizde mağaralar konusunda çalışmalar yaptı. Bilim adamlarının yaptıkları tespit ve hazırladıkları raporlar doğrultusunda, oluşumunu tamamlayan Kartalkaya, Küçük Ardıçlı, Buz, Kabantaşı, Arsa, Köprübaşı, Ambela, Taşbaşı, Üstüaçık, Yaylım, İnönü, Geremezeni, Mamatlar, Cingora, Karşı, Küçük Cingora,  Köroğlu, Evrim ve Akçakale olmak üzere 19 mağaramız var. Yine bilim adamlarının raporlarında Arılı, Ardıçlı, Üçbacalı, İkisu ve Altıntaş mağaralarının turizme açılması açısından herhangi bir sakınca yok. Bu yıl içerisinde yapılan araştırmamız sonucunda da Köse ilçemizde Kırklar ve Torul ilçemizde Suratlı mağaralarında turizme kazandırılmasında herhangi bir sakınca olmadığı tespit edildi.''

İlde mağara turizmini geliştirmek için önümüzdeki yıl yoğun bir çalışma başlatacaklarını belirten Salihoğlu, ''Arılı, Ardıçlı, Üçbacalı, İkisu, Altıntaş, Kırklar ve Suratlı mağaralarımızı il turizmine kazandırmak istiyoruz. Bu nedenle ilk çalışmamızı Kırklar Mağarası için başlattık. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'müzce keşif özeti çıkarıldı. 15 bin YTL tutarındaki ödenek Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızdan talep edildi. Aynı çalışmayı, bilim adamlarının bize önerdiği mağaralarımız için en kısa zamanda başlatacağız'' dedi.

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyündeki Karaca Mağarası'nın ilin sembolü haline geldiğini, çok sayıda yerli ve yabancı turistlerin mağarayı ziyaret ettiğini hatırlatan Salihoğlu, şöyle devam etti:

''Karaca Mağarası'nı yaşatmak istiyoruz. Ne kadar çok ziyaretçi olursa o oranda da mağaramızın ömrü kısalıyor. Bu nedenle beş ay ziyarete kapatmak zorunda kalıyoruz. Turizme açacağımız diğer mağaralarımızla birlikte ziyaretçilerimizi diğer bölgelere yayabiliriz. Kültür ve Turizm ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerimize gerekli talimatlar verildi, çalışmalar başlatıldı. Hazırlanacak keşif özetleri ve raporlar doğrultusunda ilimizdeki açılabilir mağaralarımızı il turizmine kazandırmanın çabası içerisinde olacağız. İlimiz mağara zenginliği açısından ülkemizde sayılı iller arasındadır, bu zenginliğimizi turizme kazandırıp il ekonomisine ivme kazandırma çabası içerisindeyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler