Gizli tarih gün yüzüne çıktı

Kastamonu'da Paflagonya dönemine ait mezar odası bulundu.

Gizli tarih gün yüzüne çıktı

Kastamonu'nun Daday İlçesi Kayı Köyü'nde daha önce defineciler tarafından tahrip edilen alanda, tarihte 'Paflagonya' olarak geçen bölgede yaşamış soylu bir kişiye ait olduğu tahmin edilen mezar odası bulundu.

Geçen yıl definecilerin iş makinesiyle tahrip ettiği alanda Kastamoun Müze Müdürlüğü'nce kazı çalışması başlatıldı. Kazılarda, 22 metre çapında, 5 metre yüksekliğinde mezar odası bulundu. Vinç yardımıyla düzenlenen tarihi mezarın Paflagonya dönemine ait olduğu belirlendi.



Kazı Danışmanı, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Şahin Yıldırım, bölgede ilk kez Paflagonya dönemine ait bir eserle karşılaştıklarını söyleyerek şöyle konuştu: "Bu bizim için çok önemli. Çünkü bölgenin arkeolojisiyle ilgili elimizdeki bilgiler kısıtlıydı. Yaklaşık 2 bin 200 yıllık böyle bir anıt mezarla karşılaşmak bizleri de çok şaşırttı. Mezar anıtını tümülüs olarak da adlandırabiliriz. Tümülüs şeklindeki mezarların İtalya'da Romalılar tarafından sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. Bu anıtın M.Ö. 2'nci yüzyılda yapıldığını düşünüyoruz. Mezar taşlarının numaralandırılmış olduğunu görüyoruz. Taşların birbirine tutturulması içinde demir kenetler kullanmışlar, ayrıca doğal afetlerde taşların sağlamlığını sağlamak için kurşun akıtıldığını da tespit ettik. Her taş birbirinden çok farklı. Vinçlerle kaldırdığımız taşların 8.5 tona kadar ulaştığını tespit ettik."

Definecilerin tahrip ettiği mezarı yeniden düzenlediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "Arazi çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Restore çalışmalarımız devam edecek. Çevre düzenlemelerinin ardından buranın turizme açılması planlanıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler