Giresunlu para kazanacak!

 Giresun'da 'Kayın Ağacında İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi'yle fındık üreticisine ek gelir sağlandı... Giresun'un Yağlıdere ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hazırladığı projeyle, kayın ağaçlarının kütüklerinde 4 lira maliyetle yıl

Giresunlu para kazanacak!

 

Giresun'da 'Kayın Ağacında İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi'yle fındık üreticisine ek gelir sağlandı...
 
Giresun'un Yağlıdere ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hazırladığı projeyle, kayın ağaçlarının kütüklerinde 4 lira maliyetle yıllık 20 kilogram civarında istiridye mantarı yetiştiriliyor. Kilogramı 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla satılan istiridye mantarı, az maliyetle çok kazandıran yönüyle dikkati çekiyor.
 
Yağlıdere Kaymakamı Osman Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin en güzel yanının, düşük maliyetle çok kazançlı bir iş vadetmesi olduğunu söyledi.
 
Vatandaşların istiridye mantarını üretim alanı gerektirmeden evlerinin balkonlarında, bahçelerinde yetiştirebileceğini dile getiren Aydoğan, şöyle devam etti:
 
"Projenin örnek uygulamasına başladık. En az bire 5 kazanç vadeden, maliyeti çok az, ilçe halkının kendi imkanlarıyla, bir alan gerektirmeden uygulayabileceği bir proje. Giresun halkının çoğu geçimini fındıkla sağlar. İstiridye mantarının fındığa alternatif olması mümkün değil ancak fındığın yanında halkımızın fazla uğraşını gerektirmeden düşük maliyetlerde gerçekleştireceği ek kazanç olacaktır. Bu proje özellikle düşük gelirli ailelere müjde niteliğinde. İklim şartlarımız da müsait, yöremize uygun. Projeden olumlu sonuç alınması halinde istiridye mantarı yetiştirmek isteyen vatandaşlara teknik destek sağlayacağız."
 
7 AY ÜRÜN ALINABİLİNİYOR
 
Proje koordinatörü Eray Aydın ise Karadeniz bölgesinde yetişen kayın mantarının kütüklerde doğal olarak da büyüdüğünü anlatarak, "Kütükler yaklaşık 40 santimetre çapında ve 50 santimetre genişliğinde kesilerek herhangi bir üretim yerine götürülebiliyor. Üzerinden yaklaşık 5 santimetre bir kapak kesilerek ekime hazır hale getiriliyor" dedi.
 
Her kütüğe 100-120 gram tohum bırakıldığını ve 1,5 ay boyunca güneş görmeyen kapalı bir ortamda bekletildiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:
 
"Ürün 6-7 ay boyunca alınabiliyor. Bir kütükte 15-20 kilogram arasında istiridye mantarı yetişiyor. Bu mantarın kilogramı 5-10 lira arasında satılıyor. 3-4 lira arasında da kütük başına maliyeti var. 10 kütük hesaplarsak 3 liradan 30 liralık tohum maliyeti olur ve 150-200 kilogram ürün alınabilir. 10 liraya satıldığını düşünürsek bin 500 lira civarında gelir elde edilmiş olur."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler