Giresun'dan dünyaya uyarı!

GİRESUN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Rusya’nın Ukrayna sınırları içindeki Kırım bölgesine asker çıkarmasıyla ortaya çıkan krizle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Attar, “Rusya Gürcistan’da yaptığını şimdi Kırım’da yapmak istiyor” dedi

Giresun'dan dünyaya uyarı!
GİRESUN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Rusya’nın Ukrayna sınırları içindeki Kırım bölgesine asker çıkarmasıyla ortaya çıkan krizle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Attar, “Rusya Gürcistan’da yaptığını şimdi Kırım’da yapmak istiyor” dedi. 
 
RUSYA'NIN Ukrayna sınırları içindeki Kırım Bölgesine asker çıkarmasıyla ortaya çıkan kriz ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenleyen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Aygün Attar, Rusya’nın Gürcistan’a yaptığı gibi Kırım’da da aynı şeyleri yaparak Kırımı daha sonra pazarlık konusu yaparak önemli bir kart olarak kullanacağını söyledi.
 
Rektör Attar, Rektörlük Binasında bir düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna sınırları içindeki kırım bölgesine asker çıkarmasıyla ortaya çıkan krizi değerlendirdi.
 
Giresun Üniversitesinin dünya ve bölge olaylarına duyarlı bir üniversite olduğunu, düzenlediğimiz uluslararası sempozyum, panel ve konferanslarla Karadeniz havzasında barışın, huzurun sağlanması için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Rektör Attar, ”Ukrayna’nın son dört aydır içinde bulunduğu durumu yakından takip ediyoruz. Son bir hafta içinde ise Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeleri büyük endişe içinde takip ediyoruz. Uluslararası hukuk açısından gerek küresel, gerek bölgesel olarak devletlerin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine yönelik ilkesel önceliklerden kesinlikle taviz verilmemelidir. Kırım Türkleri, geri göç ve yeniden yerleşme sürecinde büyük siyasi ve ekonomik sıkıntılar da yaşamış ve yaşamaya devam etmektedirler. Bu bağlamda, Kırım’ın geleceği ile ilgili her gelişme, kırım Türklerini yakından ilgilendirmektedir” dedi.
 
Etnik ve dinsel nitelikli çatışmalar, bölgemizde sadece gözyaşını artırmakta refah ve gelişmeyi engellemektedir diyen Rektör Attar, “Bu bakımdan etnik, dinsel nitelikli çatışmaları kışkırtıcı her türlü siyasal adımdan özenle kaçınılması gerekir “ ifadelerini kullandı.
 
Ukrayna ve Kırım krizi kapsamında ortaya konan çok taraflı diplomatik çabaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Aygün Attar, “Bölgeye yönelik politikalar üreten bir üniversitenin rektörü aynı zamanda bu konuları araştıran bir akademisyen olarak bu konuda son derece dikkatli davranılması gerekiyor. Bölge ile ilgili söylediğim bir takım senaryolar var. Bunlardan bir tanesi Gürcistan senaryosudur. Rusya’nın Gürcistan da yaptığı gibi Kırım’da da aynı şeyleri yaparak Kırım’ı daha sonra pazarlık konusu olarak önemli bir kart gibi kullanılacağı söylenmektedir. Ama zaten Kırım’da bugün Rusya’nın konumu bakımından çok güçlü olduğunu görüyoruz ve bu senaryoyu zaten hayata geçirmiş olduğunu söylemem gerekiyor. Bana göre Rusya’nın gözü Kırım’ın ötesinde de olabilir. Önemli olan nokta burasıdır” şeklinde konuştu.
 
Özellikle dini ve etnik faktörlerin üzerine ağırlıklı olarak vurgu yapmak istiyorum diyen Rektör Attar, “Ukrayna’da Ukraynaca konuşan Katolik çoğunluk var birde Rusça konuşan Ortodoks azınlık var bölgede. Bu anlamda bir iç savaş başlatılırsa ki başlatılması kaçınılmazdır. Bunun telafisi imkansız olur. Rusya burada ya federal, ya da konfederal bir sistem içerisinde bur da varlık göstermek istiyor kaçınılmaz olan budur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel