Giresun'da define avı!

Bulancak İlçesi Kovanlık beldesi Alibey köyü sapağında bulunan ve Gemi Kayası olarak adlandırılan kaya üzerinde define kazısı başlatıldı.Geniş güvenlik önlemleri altında define kazısı yapan defineciler, Cenevizliler döneminden kalma olduğunu söyledikleri

Giresun'da define avı!

Bulancak İlçesi Kovanlık beldesi Alibey köyü sapağında bulunan ve Gemi Kayası olarak adlandırılan kaya üzerinde define kazısı başlatıldı.
Geniş güvenlik önlemleri altında define kazısı yapan defineciler, Cenevizliler döneminden kalma olduğunu söyledikleri defineyi arıyor. İzinli olan kazının bir hafta sürmesi tahmin ediliyor.
Kazı ortaklarından Sabri Demir, “Burası bölgede bilinen bir yer olup zaman zaman kaçak kazı girişimleriyle de tanınan bu yerle ilgili bazı tespitlerimizden sonra resmi kazı izniyle kazıya başladık. Yaklaşık bir hafta içinde sonuca ulaşacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
Demir, Gemi Kayası olarak adlandırılan bu yerin adından anlaşılacağı gibi denizin buralara kadar uzandığı çok eski dönemlerde, gemilerin sığındığı ve bağlandığı bir haliç olduğunu söyledi. Hâla çevrede toprak kazıldığı zaman deniz kumu ve çakılı çıktığını anlatan Demir, şöyle konuştu: "Hatta kayalarda gemi bağlama babaları gözlemlenebiliyor. İşte bu özelliğinden dolayı eski dönemlerde deniz korsanlarından kaçan bir Ceneviz Kralı'nın gemisiyle buraya sığındığı ve gemide bulunan hazinesini buraya gömdüğü rivayet edilir. Biz de bu hazineyi bulmak için kazı izni aldık. İnşallah kısa zamanda bunu bulacağız.”
Kazıyı yürüten ekipte bulunan ve dört yıl önce Bulancak Bektaş Yaylasında yapılan ve 3500 yıllık Kırım Krallığı hazinesinin arandığı define kazısında da bulunan Ömüral Vayni’de; şunları söyledi:“Burada Cenevizliler dönemine ait olduğu söylenen define kazısı yapıyoruz. Kazıdan önce yaptığımız ön değerlendirme sonuçlarına göre gerekli izinleri alarak resmi olarak bu kazıyı yürütüyoruz. Tamamen kaya kütlesi olan kazı alanı bizi biraz uğraştıracak. Ama gerekli donanımla kısa sürede sonuca ulaşacağız. Eğer define bulunursa tarihe de ışık tutacak bulgulara ulaşılmış olacak. Biz yıllardır bölgede bu işi sürdüren tecrübeli bir ekibiz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler