Giresun'a 21 Yılda 14.3 Milyar Liralık Su Yönetimi Yatırımı

DSİ Başkanı Mehmet Akif Balta, Giresun'a 21 yılda 14.357 milyon lira yatırım yapıldığını, 153 tesis kurulduğunu, 90 dere ıslahıyla taşkınlardan 165 yerleşim yeri korunduğunu, 125 taşkın erken uyarı sistemi kurulduğunu belirtti.

Giresun'a 21 Yılda 14.3 Milyar Liralık Su Yönetimi Yatırımı

Devlet Su İşleri (DSİ) Başkanı Mehmet Akif Balta, Giresun'a son 21 yıl içinde toplam 14 milyar 357 milyon liralık yatırımla 153 adet tesisin kurulduğunu açıkladı. Bu tesisler arasında 7 baraj, 3 gölet, bir sel kapanı, 7 sulama tesisi, 90 taşkın koruma tesisi ve 45 hidroelektrik santrali (HES) yer alıyor.

Balta, yapılan yatırımlar sayesinde 6 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine ulaşıldığını bildirdi. Ayrıca, halihazırda 13 barajın inşaatı devam etmekte olup, 6 barajın ise planlama ve proje aşamasında olduğunu, benzer şekilde birer göletin de inşaat ve planlama aşamalarında bulunduğunu ifade etti.

Giresun'da yaşanan taşkın sorunlarına karşı önemli adımlar atan DSİ, sel tırmığı, geçirgen bentler ve sel kapanları gibi öncü projeleri hızla uygulamaya koydu. Balta, "2003'ten bu yana tamamlanan 90 dere ıslah projemiz sayesinde, Giresun şehir merkezi ve 165 yerleşim yeri, toplamda 18 bin 60 dekar arazi taşkınlardan korunmuş durumda" dedi. Şu an itibarıyla 20 taşkın kontrol projesi devam ederken, 11 yeni proje de yatırım programına alındı.

DSİ, makinalı çalışmalar yoluyla dereleri güvenli hale getirip, bentlerin temizlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda da çalışmalarını sürdürmekte. Balta, Giresun'da taşkın erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çekerek, bu sistemlerin vatandaşların can ve mal kaybını önlemek adına büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Doğu Karadeniz bölgesinde pilot olarak belirlenen illerde, Trabzon'da 34, Rize'de 35, Giresun'da 49, Gümüşhane'de 5 ve Bayburt'ta 2 olmak üzere toplamda 125 taşkın erken uyarı sistemi kurulduğunu ve bu sistemlerin aktif olarak kullanıldığını belirtti.

Son dönemde Giresun'u etkileyen şiddetli yağışlar sırasında bu sistemlerin kritik bir rol oynadığını, sistemlerin uyarıları sayesinde etkilenen yerleşim yerlerine hızla müdahale edildiğini ve olası bir afetin önüne geçildiğini ifade etti. Balta, ayrıca son 21 yılda Giresun'da 45 HES tesisinin devreye alındığını da ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel