Giresun fındığında iki çeşit daha

  Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün 1981 yılından buyana yapmış olduğu melezleme çalışmaları sonucu "Giresun melezi ve Okay 28" fındıklarını tescil etti. Yeni Fındık çeşitleri Giresun Melezi ve Okay 28'in bugün Fındık Araştırma İstasyonu ba

Giresun fındığında iki çeşit daha

 

 Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün 1981 yılından buyana yapmış olduğu melezleme çalışmaları sonucu "Giresun melezi ve Okay 28" fındıklarını tescil etti.

 Yeni Fındık çeşitleri Giresun Melezi ve Okay 28'in bugün Fındık Araştırma İstasyonu bahçesinde tanıtım töreni yapıldı. Tanıtım törenine Giresun Valisi Dursun Ali Şahin,CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Ürünleri Koruma Daire Başkanı Dr.Necdet Kaplan, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turhan Karadeniz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ve davetliler katıldı.

 Tanıtım töreninin açılış konuşmasını yapan Fındık Araştırma İsyasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, "Meyvecilikte melezleme ile çeşit geliştirmek uzun ve zorlu bir süreçtir.Bu nedenle dünyada ve ülkemizde melezleme ile geliştirelen çeşit oldukça azdır.Bizim melezleme yöntemiyle yapmış olduğumuz ilk çalışmalar 1981 yılında başlamış ve birinci aşaması 1999 yılında tamamlanmıştır.Fındıkta melezleme yöntemiyle yeni bir çeşit geliştirmek için yaklaşık 20 yıl gibi bir süre gerekmektedir" dedi.

 Törende konuşan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise "Giresun Melezi ve Okay 28, 15 tescilli fındığın ardından 2 tescil daha bir arada geliyor çok sevindirici.bunlar tek gövdeli fındıkçeşiti.1936 yılında kurulan ve bu güne kadar 68 proje bitiren Fındık Araştırma İstasyonu müdürünü ve çalışanlarını gönülden kutluyorum.Bu araştırmalar devam ettiği sürece fındığın geleceği parlak.Çünkü fındığın içi kadar dışı da önemli biz sadece iç tarafına bakıyoruz fındığın kabuğuda,çotanağıda değerlendirildiğinde ileride fındığın fiyatının dahada yükseleceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

 Konuşmanın ardından katılımcılar kurulan stantta yeni fındık çeşitleri Giresun Melezi ve Okay 28 incelediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler