Gemiye Kızılay yardımı

Hacizli olduğu için 84 gündür limana yanaşamayan gemide mürettebatın yaşam mücadelesi devam ediyor. Alacakları yüzünden gemiyi terketmeyen ve kumanyaları tükendiği için büyük sefalet yaşayan 5 personel ise Kızılay'ın yardımlarıyla gün geçiriyor.

Gemiye Kızılay yardımı

RUSYA'nın Poti limanından hareket ettikten sonra Trabzon'a ulaşan Kaptan Dursun Akbaş adlı Kamboçya bandralı kuru yük gemisi, hacizli olduğu gerekçesiyle limana giremediği için 84 gündür açıkta bekliyor.
Alacakları nedeniyle gemiyi terkedemeyen 5 personel ise kumanyaları tükendiği için açlık ve sefalet içinde sorunun çözülmesini bekliyor. Çaresiz kalan denizciler, Kızılay'ın kendilerine yaptığı yardımla sefalet gemisinde bekleyişlerini sürdürüyor.

ESARETE DEMİR ATTILAR!
Edinilen bilgiye göre denizcilerin gemideki esaret günleri şöyle başladı. Trans Akbaş Gemi İşletmesi'ne ait bin 532 grostonluk Kamboçya bandralı Kaptan Dursun Akbaş adlı kuru yük gemisi, Trabzon'dan aldığı klinger yükünü Rusya'nın Poti limanına boşalttıktan sonra 84 gün önce tekrar Trabzon'a döndü.
Trabzon limanına yaklaşık 2 mil açıkta demirleyen gemi personeli, firmadan gelecek talimatı beklemeye başladı.
Aradan aylar geçmesine rağmen firma yetkililerine ulaşılamayan gemi personeli, firmanın çeşitli borçlarından dolayı gemiye haciz konulduğunu ve bu nedenle geminin limana girişi için hiçbir girişimde bulunulamadığını öğrendi.

Gemide aylardır bekleyişlerini sürdüren Gürcü Kaptan Tamazı Sabıashvili, ikinci kaptan Recep Dursun, usta gemiciler Adil Aranat ve Davit Romanadze ile Aşçıbaşı Mustafa Tornacı, yiyecekleri ve suları tükendiği için büyük sıkıntı yaşıyor.
Yaşadıkları sıkıntıları anlatan ikinci kaptan Recep Dursun, "Geminin üç yerden hacizli olduğunu duyduk. Bunun yanında bizim işverenden 70 bin dolar civarında alacağımız var. Fakat kimse bizi arayıp sormuyor. Tam 84 gündür şirket yetkililerine ulaşamıyoruz. Bize ne yapacağımızı söylemiyorlar. Denizin ortasında kaldık. Gemide 11 personel vardı ancak 6 kişi bırakıp gitti. Sorumlu olduğumuz için gemiyi bırakıp gitmemiz kanunen suç teşkil ediyor. Ayrıca alacağımızı tahsil etmeden nereye gidelim? Çaresizlik içinde bekliyoruz" dedi.

KIZILAY YARDIM ETMİŞ!
Mersinli olan aşçıbaşı Mustafa Tornacı ise, "Yiyeceğimiz ve suyumuz bitti. Geminin yakıtı tükendi. Bazen yağmur suyu içmek zorunda kaldık. Sonra balıkçılar yardım etti, ekmek ve su getirdiler. Son olarak Kızılay Trabzon Şubesi bize yardımda bulundu. Şimdilik onunla idare ediyoruz. Yakıt olmadığı için geceleri adeta donuyoruz. Kimse ne yapacağımızı söylemiyor. Alacaklarımızı tahsil edemedik. Biz burada açıç, çoluk çocuğumuz da memlekette aynı dramı yaşıyor" diye konuştu.

LİMAN MÜDÜRÜ: BU ESARET UZUN SÜRER
Trabzon Liman İşletmeleri Müdürü Muzaffer Ermiş ise, "Bir geminin limana girebilmesi için öncelikle acentesinin gerekli gümrük işlemlerini yaptırması ve liman başkanlığından izin alması gerekir. Bu gemi, firmanın borçları yüzünden daha önceki seferlerinde de çeşitli sorunlar yaşadı. Son olarak Rusya'ya yük götürdü ve dönüşte yeni yük çıkıncaya kadar açıkta beklemeye başladı. Ekonomik kriz nedeniyle ihracatta büyük düşüş var. Dolayısıyla yük bulunamayınca bekleyiş uzadı ve bu esnada Trans Akbaş firmasından alacaklı olanlar gemiye haciz koydurttu. Personelin gemiyi terketmesi mümkün değil. Ancak firmada sahip çıkmıyor. Geçen hafta haciz memurları gemiye çıkıp işlem yaptılar. Ancak gemi Kamboçya bandralı olduğu için, icra yoluyla satış işleminin gerçekleşmesi ancak bu ülke ile yapılacak yazışmalar sonunda gerçekleşebilir. Dolayısıyla anlaşılan o ki; bu gemi uzun süre daha açıkta bekleyecek. Bu duruma firma müdahale etmediği sürece gemi personelinin yapabileceği birşey yok. Bizden yakıt talebinde bulundular ve ısınabilmeleri için yardımda bulunacağız. Bunun dışında hayırseverler yardım ediliyor" diye konuştu.

KAYNAK: CNA Bahadır Öktem

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel