Gelevera Deresi turizme kazandırılacak!

Karadeniz türküleri arasında önemli bir yere sahip olan "Gelevera Deresi"nin bulunduğu alanın baraj inşaatı sonrasında sular altında kalmasının ardından bölgenin turizm merkezi olması yönünde çalışmalar başlatıldı.Gümüşhane sınırları içerisinde yer alan v

Gelevera Deresi turizme kazandırılacak!

Karadeniz türküleri arasında önemli bir yere sahip olan "Gelevera Deresi"nin bulunduğu alanın baraj inşaatı sonrasında sular altında kalmasının ardından bölgenin turizm merkezi olması yönünde çalışmalar başlatıldı.

Gümüşhane sınırları içerisinde yer alan ve "Gelevera Deresi, iki dağın arasi, yüzünden silinmesun biçağumun yarasi" türküsüne konu olan derenin üzerinde özel bir firma tarafından yaptırılan Gökçebel Barajı'nın bulunduğu alandaki doğal güzellikler, turizmin hizmetine sunulacak.

Kürtün Kaymakamı Enver Özderin, yörenin doğal güzelliklerine eklenen Gökçebel Baraj Gölü’nün turizme kazandırılacağını ifade etti.

Özdenir, Örümcek Ormanları, Kadırga, Kazıkbeli, Güvende ve Erikbeli yaylaları gibi doğal güzelliklerin yanı sıra Gökçebel Barajı Gölü’nün ilçe ve il turizmine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Bölgeyi turizme kazandırmak için çeşitli düşünceleri ve projelerinin olduğunu vurgulayan Özdenir, "Öncelikle bu alanı mesire alanı olarak ilan etmeyi düşünüyoruz. Günübirlik gelip giden ziyaretçilerden ziyade kalmak isteyenler için de doğa yapısına uygun, doğayı bozmayacak ve doğayı kirletmeyecek şekilde evler yapmayı planlıyoruz. Önceliğimiz bu güzelliği koruma daha sonra da turizme kazandırılmasıdır” dedi.

Özderin, Samsun'dan başlayıp Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'i yaylalardan birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi kapsamında Gökçebel Baraj Gölü’nü, Yeşil Yol Projesi içerisine almak için girişimlerin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Kürtün ilçesindeki yayla yollarında parke çalışması yapıldı. Gökçebel Baraj Gölü’nün Kazıkbeli, Güvende ve Çıkrıkdüzü yaylalarına yakın olması nedeniyle Samsun’dan başlayan Yeşil Yol Projesi kapsamına almak için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) ile görüşmeler yapacağız. Nihai kararı verecek olan Yeşil Yol Projesi’ni belirleyen ve hayata geçiren makamlar olacaktır.”

- Su seviyesi düşünce cami minaresi ortaya çıktı

Özderin, bölgedeki vatandaşların mağdur edilmemesin kendileri için çok önemli olduğunu, vatandaşlarımız istimlak paralarını aldıklarını ifade ederek, "Aktaş köyü, yıllardan beri vatandaşların oturdukları ve yayla olarak kullandıkları yerleşim alanıydı. İl Özel İdaresi, Aktaş köyünün sular altında kalmasından dolayı yeni yerleşim yerini belirlemişti ancak birkaç aksaklık vardı, aksaklıkların giderilmesi talebinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Su seviyesinin düşmesiyle sular altında kalan çok sayıda bina ile köy camisinin minaresinin yarısının görülmeye başlandığı Gökçebel Barajı, 144 metre yüksekliğinde kaya dolguyla yapıldı.

2012 yılında su tutulmaya başlanan ve 94,78 milyon metreküp su kapasitesine sahip baraj, 6 bin 650 metre uzunluğunda ve 4 metre iç çapındaki bir tünel ile Yaşmaklı Barajı göl alanına bağlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler