Fındıkta zirai don endişesi

Fındık üreticileri zirai don konusunda endişeli. Yapılan kontrollerde risk olmadığı bildirildi.

Fındıkta zirai don endişesi

Giresun’un yüksek kesimlerinde etkili olsa da sahil kesimlerinde kar yağışı yaşanmadan fındığın yeşermeye başlaması üreticileri zirai dona karşı endişelendirirken Keşap Fındık Üreticileri Birliği yaptığı incelemeler sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladı. 


Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, “Fındığın meyveye dönüşmesi için fenolojik olarak 500 saat soğuma süreci geçirmesi gerekiyor. Bu soğuma evresi tamamlanmadan hiç bir ürün yeşermez.Mevsimsel şartlar nedeniyle bu soğuma süreci şubat ayına sarktı. Bu aslında çokta iyi oldu.Geçtiğimiz hafta yaşanan soğuk sonucunda fındıkta ihtiyacı olan bu soğuklamayı geçirdi. Bundan sonra herhangi bir kar veya süreli yağmur yağışı fındığa olumsuz değil aksine ihtiyacı olan suyu karşılaması açısından olumlu etkisi olacaktır. Hatta bununla birlikte çeşitlerden çakıldak fındığın henüz yeni açmakta olduğu görüldü. Bugün itibaren de havanın kapalı olduğu ve olumsuz etkinin beklenmediği, bu saatten itibaren de nelerin değişebileceğini bakıp, göreceğiz, fakat şimdilik bir olumsuzluk görülmemektedir”

“25 MART-5 NİSAN TARİHLERİNE DİKKAT”

Bugüne kadar 25 Marat-5 Nisan tarihleri arasında fındıkta yanmanın yaşandığına da dikkat çeken Birlik Başkanı Şahin “Bugüne kadar yaptığımız tecrübelerden yola çıkarak hatırlatmak isteriz ki 1994, 2004 ve 2014 tarihlerinde fındıktaki zirai don olayları 25 Mart ile 5 Nisan tarihleri arasında yaşanmıştır. Üreticilerimiz yine bu zaman aralığına dikkat etmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz alabileceği en etkili önlem ürünlerini yanma donma gibi doğal afetlere karşı sigortalatmalarıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler