Fındıkta zararlı böceğe karşı yararlı böcek

Prof. Dr. Tuncel, “Kokarcanın Gürcistan ve İtalya’da yaptıkları, bizde de fındıkta 1 milyar dolarlık zarara sebep olabilir.” dedi.

Fındıkta zararlı böceğe karşı yararlı böcek

En büyük tarımsal ihraç ürünü olan fındığı tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı yürütülecek biyolojik mücadele ile Türkiye’nin bu üründen 1 milyar dolarlık zarardan kurtulabileceği bildirildi.

Sektördeki kamu ve özel kuruluşlar tarafından Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği’nin (KFMİB) koordinasyonunda sürdürülen ‘Bahçeye Gel’ kampanyası çerçevesinde üreticilere yönelik açıklamalarda bulunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer, başta fındık olmak üzere tarım ürünlerinde büyük zarara yol açabilen kahverengi kokarca ile ilaç yerine biyolojik mücadelenin gerekliliğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tuncer; “Çok hızlı üreyen ve yılın 8 ayında bahçelerde dolanabilen kahverengi kokarca ile kimyasal ilaçlı mücadele çok zor. Ancak 7-8 tekrardan sonra kısmen sonuç alınabiliyor. Ancak bu ilaçla mücadelede ister istemez doğanın kendi içindeki dengeyi bozabiliyor. Bunun için “zararlı böceğe karşı yararlı böcek” diye çalışma yaparak sorunu çözebiliriz. Bunun için de 3 yıldan beri, kahverengi kokarcayı yok edebilen samuray arıcığı denilen böceği ülkemize getirmek için çaba gösteriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan son toplantıda böceğin ithal edilerek getirilmesi yönünde irade ortaya konmuştur. Bu sevindiricidir” dedi.

Prof.Dr.Tuncel ayrıca söz konusu böceğin, Gürcistan ve İtalya’da son yıllarda meydana getirdiği zarar göz önünde bulundurulduğunda tedbir alınmaz ise Türk fındığında yılda 1 milyar dolarlık bir hasara yol açabileceğine de vurgu yaparak, yararlı böceğin getirilip 2-3 yıl içinde bölgeye adapte edilmesi ile kahverengi kokarca zararlısının kontrol altına alınabileceğini,  çoğaltılarak zararlının görüldüğü yerler başta olmak üzere doğaya salınacak böceğin Türk fındığının kurtuluşu olacağını da sözlerine ekledi.

Fındıkta zararlı böceğe karşı yararlı böcek

Fındıkta zararlı böceğe karşı yararlı böcek
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel