Fındıkta yeni çeşit geliyor

14 farklı tombul fındık klonundan en iyisi belirlenecek.

Fındıkta yeni çeşit geliyor
Fındık Araştırma Enstitüsü(FAE) tarafından 10 yıldır devam eden çalışmalarda tespit edilen 14 farklı tombul fındık klonundan en iyisi belirlenecek.

Tadı ve kalitesiyle çerez olarak tüketimde ilk tercihler arasında bulunan tombul fındığın daha kalitelisi tespit edilecek. Enstitünün Giresun ve Trabzon'daki üretici bahçelerinden seleksiyon ıslahı yöntemiyle elde ettiği fidanlardan bahçe kuruldu. 

Yaklaşık 4 yıl sürecek çalışmayla verim, kalite ve sanayi yönünden en iyi olan çeşit ortaya çıkarılacak.

FAE Müdürü Aysun Akar,  yaptığı açıklamada, projenin 2007 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

Trabzon ve Giresun'da üretici bahçelerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Akar, mevcut fındık bahçelerinden seleksiyon ıslahı yönetimiyle üstün özellik gösteren tombul fındıklardan fidanlar elde ederek enstitüye getirdiklerini belirtti.

Akar, gözlemlere dayalı olarak seçilen tombul fındık fidanlarının genetik farklılıklarının da laboratuvar ortamında belirlediklerini ifade ederek, "Farklı olan genotipleri elde ettik bu genotiplerden de kurumumuza bir deneme bahçesi tesis ettik. Şu anda da kurduğumuz bahçe tam verim çağına geçmiş durumda. Bu fidanlardan elde edilen ürünlerin kalite, verim ve sanayiye uygunluğu yönünden analizlerini yapacağız, bu da 4 yıl sürecek bir çalışma." dedi.

Bu yıldan itibaren yapacakları çalışmaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına proje olarak teklif ettiklerini ve desteklenmeye uygun görüldüğünü aktaran Akar, proje sonucunda piyasada mevcut bulunan tombul fındıktan daha kaliteli, daha fazla verim veren yeni fındık çeşidi elde edeceklerini ifade etti.

- "Yeni çeşit geliyor diyebiliriz"

Aysun Akar, fındık bahçelerinin yenilenmesi söz konusuyken üstün özellikli yeni bir fındık çeşidinin daha tarıma kazandırılmasının verim artırılması yönünde önemli bir adım olacağını vurguladı.

Mevcutta tescilli 18 adet fındık çeşidinin olduğunu ve tescil işlemleri FAE tarafından yapıldığını belirten Akar, bu çeşitlerin 15'inin doğal popülasyon seleksiyonuyla, 3'ünün de uzun yıllar süren melezleme ve seleksiyon araştırmaları sonucu elde edildiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel