“Fındıkta rekoltenin 400 bin tonun altında gerçekleşeceği düşüncesindeyim''

Ordu’nun Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar...

“Fındıkta rekoltenin 400 bin tonun altında gerçekleşeceği düşüncesindeyim''

Ordu’nun Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Haziran ayında sayım yapılarak açıklanan 468 bin tonluk Türkiye rekoltesinin Temmuz ayındaki dökülmelerle birlikte 400 bin tonun altında gerçekleşeceği düşüncesindeyim” dedi. 

Başkan İbrahim Ethem Kibar, fındıkta rekolte tahmini hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kibar açıklamasında, “Bölgemizin göz bebeği ve dünyanın vazgeçilmez tadı olan fındık hasat mevsimine büyük bir heyecan ve coşku ile yeniden başladık. Fındık üzerinde oynanan oyunların ne denli büyük olduğunu 2015 üretim sezonunda canlı bir şekilde yaşayarak hep beraber gördük. Bu yıl Haziran ayında sayım yapılarak açıklanan 468 bin tonluk Türkiye rekoltesinin Temmuz ayında ki dökülmelerle birlikte 400 bin tonun altında gerçekleşeceği düşüncesindeyim. Bu durumda kozlar değerli üreticilerimiz eline geçti. Geçen yılki devir stokumuzla birlikte gerçekleşmesini düşündüğümüz fındık rekoltesinin toplamının talebi karşılaması mümkün değildir. Fakat süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Şunu iyi bilmeliyiz ki dünya fındık üretiminin yüzde 75’ ini ülke olarak biz üretiyoruz. Bu durum şunu gösteriyor ki dünya fındık üretiminde en büyük güç değerli fındık üreticileridir. Sizlerin bir yıllık alın terini çalmak için 600 Bin ton rekolte açıklayan bazı ihracatçıların niyetleri belli. Bunlarda Allah korkusu olmadığı için her şeye hazırlıklı olacağız. Geçen yıl göstermiş olduğumuz birlikteliği ve dayanışmayı bu yılda göstereceğiz. Sezona 11-12 TL bandından başlayacağını düşündüğümüz fındık fiyatlarının yükselmesi yine değerli üreticilerimizin elinde. Bu fırsatı iyi değerlendirmek için, ihtiyacımız olan kadar fındığı pazara indireceğiz ve emanete fındık bırakmayacağız. Gurbetten gelerek fındığını toplayıp emanete bırakan ya da satan üreticilerimizi mutlaka uyaracağız. Bu duygu ve düşüncelerle değerli fındık üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir hasat sezonu diliyorum” diye konuştu.

Fındık Hasadı başladı
Öte yandan, Ordu’nun Fatsa ilçesinde üreticiler fındık hasadına başladı. Özellikle sahil kesimlerde fındıklarını toplamaya başlayan üreticiler, bu sene fındığın yok denecek kadar az olduğunu belirttiler. Fındık toplamanın çok zor bir iş olduğunu belirten Aslı Demirci, “Mahsulümüzün değerini bizlerden iyi bilen kimse olamaz. Çünkü onun yıl içinde bakımlarını yapıyor ve zamanı geldiğinde toplamaya başlıyoruz. Fiyatları bizleri çok tatmin etmediği için ücretli olarak yardımcı kişiler de alamıyoruz. O yüzden sıcak günlerde fındık toplamak çok zor ve o kadar da yorucu. Bu yıl inşallah fındığımız para eder de bizlerde mutlu oluruz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel