Fındıkta panik bitti fiyat durdu

Doğu Karadeniz'de 29-30 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle oluşan hasar sonucunda piyasada meydana gelen panik havasının bugünlerde ortadan kalkması fiyatları durağanlaştırdı. Nisan ayında 12 liranın üzerine çıkarak rekor kıran fındık fiyatı, piyasadaki

Fındıkta panik bitti fiyat durdu
Doğu Karadeniz'de 29-30 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle oluşan hasar sonucunda piyasada meydana gelen panik havasının bugünlerde ortadan kalkması fiyatları durağanlaştırdı.
 
Nisan ayında 12 liranın üzerine çıkarak rekor kıran fındık fiyatı, piyasadaki panik havasının dağılmasıyla 10 liraya kadar geriledi. Giresun serbest piyasasında fındık fiyatı 10 lira ile 10,50 lira arasında seyrediyor.
 
Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin,  yaptığı açıklamada, zirai don nedeniyle piyasanın bir süre önce yükselişe geçtiğini ve fiyatların 12 lira gibi tarihin en yüksek rakamına ulaştığını anımsattı.
 
Keskin, nisan ayı boyunca piyasadaki fındık fiyatlarının sürekli yükseldiğine işaret ederek, "Ancak zamanla ve fındık bahçelerinde yeni mahsul fındığın kendisini göstermesiyle piyasadaki panik havası yerini sükunete bıraktı. Bugünlerde fındık piyasasında durağan bir dönem yaşanıyor" dedi. 
 
Ağustos'taki hasat dönemine kadar fındık piyasaların yeniden hareketlenmesini beklemediklerini ifade eden Keskin, şöyle konuştu:
 
”Bazı spekülatif söylemler kamuoyundaki bu panik havasının boyutunu daha da artırdı. Serbest piyasanın ateşi yükseldi, bu da beraberinde fındık fiyatının tarihte görülmemiş bir hızla yükselmesini sağladı. 29 Mart öncesi serbest piyasada 6 lira seviyesinde seyreden fiyat, nisan ayıyla 2 katına yükseldi, 12 lira seviyesinin üzerine çıktı. Mayıs ayı başlarından itibaren piyasanın ateşi düştü."
 
Musa Keskin, fındığın fiyatının 10 liraya kadar düştüğünü dile getirerek, "Bu fiyat üzerinde sabitlendi. Şu anda Giresun serbest piyasada fındık fiyatı 10 ile 10,50 lira arasında seyrediyor. Bu durağan sürecin ağustos ayında başlayacak hasat dönemine kadar sürmesini bekliyoruz” diye konuştu. 
 
- Rekolte 400-450 bin ton arasında gerçekleşebilir
 
Fındık rekoltesinin 400 ile 450 bin ton arasında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Keskin, şunları kaydetti:
 
"Giresun ve yöresinde 200 rakımın üzerindeki bölgelerde fındık ciddi zarar görmüş durumda. Hatta yok denecek düzeyde ancak sahil kesiminde fındık rekoltesi iyi seviyede. Tahminlerimize göre Samsun-Trabzon arasında 150-200 bin ton, batı bölgelerde 200-250 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Buradan yola çıkarsak Türkiye’nin 400-450 bin ton fındık rekoltesi olacaktır. Bu sadece bizim tahminimiz. Kesin rakamı gelecek ay yapılacak rekolte sayımından sonra öğreneceğiz."
 
- Piyasa rayına oturdu
 
Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akbaşlı ise fındık piyasasının panik havasından kurtulmasının, 2014 ürünü fındığının geleceği için önemli olduğunu söyledi.
 
Panik havasındaki bir piyasanın sektörün tüm unsurlarına zarar verdiğine işaret eden Akbaşlı, ”Artık fındığın ateşi düştü. Fındık piyasası yeniden rayına girdi. Fındığın bahçelerde iyice kendisini göstermeye başlamasıyla piyasa sükunete büründü. İhracatçı ve üretici başta olmak üzere sektörün aktörleri kendisi için pozisyonlarını belirliyor. Hasat yaklaştıkça da aldıkları pozisyonlara göre hareket edecekler. Şu anda piyasanın belirsizliği nedeniyle herkes temkinli" ifadelerini kullandı.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel