Fındıkta ithalat yapılacak mı?

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, fındıkta gündeme gelen ithalat tartışmalarıyla ilgili olarak konuştu, fındık ithalinin üreticiye zararı olmayacağını belirterek, "Ama bugün için ithalat söz konusu değil" ded

Fındıkta ithalat yapılacak mı?
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, fındıkta gündeme gelen ithalat tartışmalarıyla ilgili olarak konuştu, fındık ithalinin üreticiye zararı olmayacağını belirterek, "Ama bugün için ithalat söz konusu değil" dedi.
 
Dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye’de Mart ayının son günlerinde yaşanan don olayının ardından gündeme gelen fındık ithalatının söz konusu olmadığı bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan KFMİB Başkanı Edip Sevinç, fındık ithalatında yüzde 40 oranında gümrük vergisi bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
 
"Bugünkü şartlarda fındık ithali mümkün değil. Don olayı öncesi ve sonrasında da zaten kimse 'Fındık ithal edelim' demedi. Fındık ticaretinde yüzde 1-2 gibi karlar ile çalışan sektör, yüzde 40 vergi ödeyerek nasıl fındık getirip satacak? Fındık piyasası arz ve talebe göre şekilleniyor. Sadece Türkiye değil dünya ölçeğini de hesaba katmak gerek. Gürcistan ve Azerbaycan'da üretilen fındıklar da bu piyasanın birer parçasıdır. Türkiye'de fındık az olduğunda Gürcistanlılar fındığı dünyaya satamıyor mu da, bize göndersinler? Bu da demektir ki, fındık ithalatına uygulanan vergi bile teoriktir. Piyasa kendi kendini oluşturur."
 
Gürcistan ve Azerbaycan gibi gelişen fındık üreticisi ülkelerin Türkiye’nin etkisi altına alınması gerektiğini de vurgulayan Edip Sevinç, "Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkeler fındık işini öğrenmeden, fabrika sahibi olmadan, ileri teknolojiyi kullanmaya başlamadan, bu ülkelerde biz etkili olalım. Onları bir anlamda biz idare edelim. Kriz dönemleri başta olmak üzere bazen Türk ihracatçısı gidiyor, Gürcistan'dan fındık alıp, başka ülkelere satıyor" dedi.
 
Edip Sevinç, ithalat yapılması halinde bile Gürcistan ve Azerbaycan fındığının ülkemize girmesinin Türk fındık üreticisine zararı olmayacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel