"Fındıkta gelir desteği ürüne verilmeli"

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mustafa Demirci, fındık ürününde alan bazlı gelir desteğinin bahçeler yerine ürüne sağlanması gerektiğini söyledi.Demirci, yaptığı açıklamada, 2009 yılında uygulamaya konulan Yeni Fındık Stratejisi kapsamında üreticil

"Fındıkta gelir desteği ürüne verilmeli"

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mustafa Demirci, fındık ürününde alan bazlı gelir desteğinin bahçeler yerine ürüne sağlanması gerektiğini söyledi.

Demirci, yaptığı açıklamada, 2009 yılında uygulamaya konulan Yeni Fındık Stratejisi kapsamında üreticilere dönüm bazında doğrudan gelir desteği sağlanmaya başlandığını anımsattı.

Uygulamanın ürün yerine bahçeye yönelik olmasının yarardan çok zarar getirdiğini savunan Demirci, "Fındıkta dönüm başına verilen doğrudan gelir desteği, hükümetimiz tarafından çok iyi bir uygulama olarak ortaya konmakla beraber üretimde büyük düşüşler yaşanmasına sebep olmuştur. Adeta doğrudan gelir desteği, çalışmadan, üretmeden belirli bir kaynak elde etmek olarak algılanmakta. Dolayısıyla son yıllarda fındıkta her kesimin de dile getirdiği gibi üretimde azalış ve kalitede bir düşüş yaşanmasına neden oluyor" dedi.

Demirci, fındıkta doğrudan gelir desteğinin bahçeler yerine ürüne sağlanmasını istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

”Fındık üretimini belirli bir planlama çerçevesinde modern tekniklerle devletimizin desteğinin bu yöne yoğun olarak odaklanmasını artırarak, ülkemiz adına daha fazla ihracat yapabilmek ve üreticimizin ve tüm kesimlerin bundan yüksek oranda pay alabilmesinin yegane yolu çiftçimizin planlı üretim yapmasıyla olacaktır. Fındıkta hep dile getirdiğimiz, dünya üretiminin yüzde 75'lik kısmını karşılama övüncümüz maalesef bir önlem alınmazsa gelecek on yıl içersinde çok düşük seviyelerde seyredecektir. Bunun için fındıkta dönüm başına verilen doğrudan gelir desteğinin bizatihi fındık ürününe kilogram başına verilmesini stratejik önerimiz olarak sunmak istiyoruz. Bu bakımdan iyi tarım uygulamalarıyla yüksek verimli ve kaliteli ürün üreten çiftçilerin desteklenmesi sağlanarak fındık üretiminde yeni bir dönüşüm yaşanabilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel