Fındık üreticisi dev ödemeyi bekliyor

Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta üreticiler, alan bazlı gelir desteği kapsamında ödenmesi planlanan yaklaşık 800 milyon lirayı bekliyor.Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2009 yılında yürürlüğe giren

Fındık üreticisi dev ödemeyi bekliyor

Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta üreticiler, alan bazlı gelir desteği kapsamında ödenmesi planlanan yaklaşık 800 milyon lirayı bekliyor.

Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2009 yılında yürürlüğe giren yeni fındık stratejisi kapsamında her yıl fındık üreticilerine dönüm başına gelir desteği ödemesi yapıldığını anımsattı.

Söz konusu ödemenin fındık üreticilerini maddi açıdan çok rahatlattığını vurgulayan Soydan, "Özellikle 2014 yılındaki don olayının ardından bu ödeme daha önemli hale geldi" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptıkları son görüşmede ödemenin 2015 yılında yapılacağı yönünde kendilerine bilgi verildiğini ifade eden Soydan, "Biz 2014 yılının eylül ayında ödemelerin yapılmasını istemiştik ancak Bakanlığımız ödemenin 2015 yılı içerisinde yapılacağı yönünde bilgi verdi. Zannediyorum mart ayında ödemeler başlayacak" diye konuştu.

arslan_soydan.jpg"800 MİLYON TL ÇOK BÜYÜK BİR RAKAM"

Soydan, fındık üreticilerine 800 milyon TL civarında ödeme yapılacağını dile getirerek, bu rakamın devletin fındık ürününe gösterdiği önemi ortaya koyduğunu vurguladı.

Üreticilerin aldıkları gelir desteği ödemesiyle bahçelerinin bakımını daha rahat yapabildiklerine işaret eden Soydan, şöyle konuştu:

"Destekleme kapsamında Türkiye genelindeki fındık üreticilerine 800 milyon TL civarında ödeme yapılacak. Dolayısıyla ortada böyle bir rakam varken üreticinin gözü kulağı Bakanlıkta. Bize de her gün, 'ne zaman ödeme yapılacak' diye sorular geliyor. Çünkü malum kış ayı üreticinin en parasız olduğu dönem. Mart ayında yapılacak olası bir ödeme ilkbaharda bahçelerin bakımını gerçekleştirecek üreticilere ilaç gibi gelecektir. Umudumuz ve beklentimiz mart ayında ödemelerin yapılması."

Geçen yılki don olayının ardından üreticilerin büyük bir kısmının mağdur olduğuna işaret eden Soydan, "Donun daha çok etkilediği yüksek kesimlerde fındık hiç olmadı. Buradan bakacak olursak tek gelir kaynağı fındık olan binlerce üretici mağdur. O insanlar gelir desteği ödemesinin yapılmasını bekliyor" ifadesini kullandı.

Soydan, ödemelerden en büyük payı ise 300 milyon TL ile Ordulu üreticilerin alacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler