Fındık üreticilerini sevindiren talep

Fındıkta 2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile üreticilerin mağduriyetini önlemek için uygulamaya konulan ve süresi 2011 ürünü ile tamamlanan destekleme primi ödenmesinin süresinin uzatılması talep edildi.Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafınd

Fındık üreticilerini sevindiren talep

Fındıkta 2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile üreticilerin mağduriyetini önlemek için uygulamaya konulan ve süresi 2011 ürünü ile tamamlanan destekleme primi ödenmesinin süresinin uzatılması talep edildi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve Trabzon milletvekillerine gönderilen iki sayfalık raporda sektörde istikrarı sağlayan serbest piyasa sistemi ve destekleme primi uygulamasının yararları anlatıldı. Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu imzasıyla gönderilen raporda şu görüşlere yer verildi: "Fındık üreticilerinin muhtemel bir mağduriyetini önlemek amacıyla uygulamanın yapıldığı 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye fındık rekoltesi yıllara göre 450-550 bin ton aralığında, yani piyasanın ihtiyacı altında gerçekleşmiştir. Piyasada arz fazlası oluşturmayan bu rekolteler nedeniyle söz konusu yıllarda fındık fiyatları genelde üretici memnuniyeti seviyesinde gerçekleşmiştir. Üreticiler ayrıca buna ilave olarak dönüm başına da 150 TL destekleme almışlardır. Bu da son 3 yılda üreticilerin fındıktan azami kazanç sağlamalarına neden olmuştur."

REKOLTE YÜKSEKLİĞİ SIKINTI OLABİLİR

2012 yılı ürünü fındık için karanfil sayımı yöntemi ile yapılan ilk tespitlerde 800 bin ton civarında bir rekolte tahmin edildiği bilgisine yer verilen raporda, "Bu durumda yılda ortalama 250 bin ton iç (500 bin ton kabuklu) fındık ihraç ettiğimiz göz önünde bulundurulursa, bir arz fazlası oluşacaktır. Bu da serbest piyasada fiyatların geçen yıla göre düşmesine neden olabilecektir. Bu durumda, üreticinin mağduriyeti söz konusu olabilir. Bunun giderilebilmesi için 3 yıllık olarak çıkarılan alan bazlı destekleme primi ödenmesi uygulamasının yeniden uzatılması lazımdır. Bu da yüksek rekolte nedeniyle fiyatı düşmesi muhtemel olan fındıkta, destekleme primi ile üreticinin mağduriyeti önleyebilecektir." görüşlerine yer verildi.

Her yıla ait destekleme primi ödemelerinin Eylül ayından itibaren yapılmasının da piyasadaki fiyat istikrarına olumlu etki yapacağı savunulurken, bu desteği alan üreticileri ürünlerini pazara daha kontrollü olarak indireceklerine değinildi.

Türkiye'nin fındık ihracatını son 15 yılda yüzde 10-15 düzeyinde arttırabildiği de belirtilen rapor, "Türkiye, bundan sonra 800 bin tonun üzerinde gerçekleşse bile üretebildiği fındığın tamamını satabilecek fiyat ve piyasa istikrarına sahip benzer politikalar uygulanmalıdır." ifadeleri ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler