Fındık Türkiye'ye ne kadar kazandırdı?

 Dünya fındık üretiminin yüzde 75’i, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye, 2014-2015 fındık ihraç sezonunun ilk üç ayında yaklaşık 900 milyon dolar gelir sağladı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı

Fındık Türkiye'ye ne kadar kazandırdı?
 Dünya fındık üretiminin yüzde 75’i, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye, 2014-2015 fındık ihraç sezonunun ilk üç ayında yaklaşık 900 milyon dolar gelir sağladı.
 
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, yaptığı açıklamada, fındıktaki ihracat rakamlarına baktıklarında ihracatın beklentilerin üzerinde seyrettiğini söyledi. 
 
Gürsoy, 30 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle düşen rekoltenin ihracat miktarını etkilediğini ancak kazandırdığı döviz miktarını ise ikiye katladığını belirterek, bunda artış gösteren fındık fiyatının etkili olduğunu ifade etti. 
 
Bu yıl fındıkta miktar bazında olmasa da döviz bazında rekor beklediklerini vurgulayan Gürsoy, 1 Eylül'de başlayan 2014-2015 fındık ihraç sezonundan itibaren ülke olarak 77 bin 500 ton iç fındık ihracatı yapıldığını anlattı.
 
- "Döviz girdisi olarak fındıkta rekor bekliyoruz"
 
Gürsoy, geçen yıla oranla 16 bin 500 ton eksik ihracat gerçekleştiğini dile getirerek, "Ancak geçen sezona oranla daha fazla döviz girdisi sağlanmış. Geride kalan üç aylık sürede fındıktan 900 milyon dolar gelir elde etmişiz. Bu da şu anlama geliyor. Bu yıl döviz girdisi olarak fındıkta rekor bekliyoruz. Tahminimiz 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisinin sağlanması. Daha sezonun bitmesine çok var. Ancak yıl başına kadar 1 milyar dolar rakamını yakalarız diye tahmin ediyoruz. İhracatçılar olarak miktar bazında yaşanan düşüşten dolayı üzgün olsak da dolar bazında elde edilen gelirden dolayı memnunuz" diye konuştu.
 
Gürsoy, "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın 100'ün üzerinde ülkeye ihraç edildiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel