Fındık Trabzon’u lider yapıyor

-2011’deki 1 milyar 142 milyon dolarlık ihracatın tamamına yakını ithal girdisi olmadan yapıldı…-Fındık 672 milyon dolarlık ihracat ile dış ticaretin gözdesi…-TTB Başkanı Köleoğlu; “Fındık ihracatımızın ne denli önemli olduğunu ortaya koyan bu tablodaki r

Fındık Trabzon’u lider yapıyor

-2011’deki 1 milyar 142 milyon dolarlık ihracatın tamamına yakını ithal girdisi olmadan yapıldı…

-Fındık 672 milyon dolarlık ihracat ile dış ticaretin gözdesi…

-TTB Başkanı Köleoğlu; “Fındık ihracatımızın ne denli önemli olduğunu ortaya koyan bu tablodaki rakamları arttırmalıyız..”

Geçtiğimiz yıl dış ticaret açığı 100 milyar doların üzerine çıkan Türkiye’de, Trabzon dış ticaretten gerçek kazanç sağlayan illerin başında yer alıyor.

2011 yılında yaklaşık 136 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye ihracatının 1 milyar 142 milyon dolarlık kısmı Trabzon’dan yapıldı.

DTM Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nden alınan bilgiye göre,  Trabzon’dan ihraç edilen ürünlerde ithal girdisi yok denecek kadar az. İhracatın 1 milyar 29 milyon liralık kısmını bitkisel ürünler oluşturuyor. Bitkisel ürünler arasında yaklaşık 100 ülkeye yapılan fındık ve mamulleri 672 milyon 838 bin dolar ile ilk sırayı alırken, başta Rusya olmak üzere Kafkas ülkelerine gönderilen yaş sebze ve meyvelerde 344 milyon 672 bin lirayla ikinci sırayı teşkil ediyor.

Trabzon’dan ihraç edilen ürünlerin diğer kısımlarını ise tekstil, deri ve çok azda olsa madenler teşkil ederken, sanayi mamullerinin toplam ihraç bedeli ise 75 milyon dolar civarında gerçekleşti.

-Fındığın yarattığı ayrıcalık..

Dünya fındık üretim ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini  karşılayan Türkiye için bu üründen sağlanan dövizin net kazanç ve bu nedenle de çok önemli olduğunu vurgulayan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, “Trabzon, Türkiye üretiminin yüzde 10’unu yaparken, ihracatının ise yüzde 35’ini gerçekleştiriyor. Fındık ihracatı içinde de işlenmiş daha katma değeri fazla olan fındıklar da giderek artıyor” dedi.

Türkiye’nin dış ticaretteki başarısının ihracatın artması, buna karşılık ithalatın azalması ile gerçek anlamda olabileceğini vurgulayan TTB Başkanı Köleoğlu, şunları söyledi:

“Fındık, yaş sebze ve meyveler gibi tek bir kuruş ithal girdisi olmadan ihraç edilerek döviz kazandıran bir ürün. Bu nedenle fındıkta ihracatımızın artması, ülkemizin ve bölgemizin gerçek anlamda zenginleşmesi için çok ama çok önemli. Trabzon’un, dış ticarette gerçek manada kazandıran illerin başında yer almasını sağlayan fındıktan daha fazla gelir sağlayabiliriz. İstikrarlı politikalarla fındık ihracatımızı arttırmanın ne denli önemli olduğunu ortaya koyan bir tablodaki rakamları daha da büyütmenin hesabını ve çalışmasını yapmalıyız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler