Fındık onları zora soktu!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sanayicilerimiz taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiler" dedi.Gürsoy, yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük kaldığını belirterek, bazı

Fındık onları zora soktu!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sanayicilerimiz taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiler" dedi.

Gürsoy, yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük kaldığını belirterek, bazı fabrikaların durma noktasına geldiğini söyledi.

Sanayicilerin fabrikalarını çalıştırmak için ürün bulmakta sorun yaşadığını ifade eden Gürsoy, bu nedenle birçok sanayicinin fındık bulmak için Sakarya ve Düzce'ye gittiğini kaydetti.

Gürsoy, Batı Karadeniz'de Doğu Karadeniz'e oranla daha fazla fındığın bulunduğunu, Ordu ve Giresun bölgelerinde fındığın hem az hem de pahalı olduğunu anlatan Gürsoy, şöyle devam etti:

"Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rekoltenin çok düşük olmasından dolayı bir noktada sanayicilerimiz taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiler. Birçok sanayici buralarda ham madde olarak ürün bulamadığından ya da fiyatların yüksek olmasından dolayı Batı Karadeniz'e yönelerek buralara gidip Düzce, Sakarya, Bartın ve Kocaeli gibi illerden tırlarla fındığı buraya taşıyor. Birçok sanayici bizler de dahil olmak üzere buralarda bulabildiğimiz fındıkları tesislerimize getiriyoruz.

Kabuklu ya da iç olarak getirdiğimiz bu fındıkları tesislerimizde işlemeye çalışıyoruz ancak bu da son derece pahalı bir sistem olmuş oluyor. Fındığın taşınmasında nakliye veriyoruz. Aracılara fark ödüyoruz. Bu da sanayicileri ciddi anlamda zora soktu. Çünkü kendi bölgemizde bulduğumuz gibi rahat bir çalışma ortamımız yok. Yapacak pek bir şey yok. Tek amacımız fabrikaların çalışması ve çarkların dönmesi."

BATI KARADENİZ'İN MALI DAHA KALİTELİ VE UCUZ

Batı Karadeniz Bölgesi'nden alınan fındığın Orta ve Doğu Karadeniz'deki fındıklara göre daha kaliteli ve ucuz olduğuna da dikkati çeken Gürsoy, "Sanayicilerimiz bu nedenlerden dolayı bu bölgelere yönelmek zorunda kaldılar. Uzun yıllar sonra ilk defa böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Özellikle son 1,5 aydır Batı Karadeniz'den yoğun bir şekilde fındık Ordu, Giresun ve Trabzon gibi illere getiriliyor ancak bu şekilde tesislerimiz çalışıyor. Hatta bazı fabrikalarımız haftada bir çalışır hale geldi. Eğer aksi durum olmuş olsaydı yani o bölgelerden de fındık bulamasaydık şu anda tesislerin çoğu durma noktasına gelmişti" şeklinde konuştu.

FINDIK İTHALATI OLMAYACAK

Gürsoy, sezon başında tartışılan fındık ithalatının kesinlikle söz konusu olmayacağını dile getirerek, "Bu noktada kesin ve net kararlıyız. Gündemimizde fındık ithalatı diye bir şey yok. Artık bu tartışmaların yaşanmasına da gerek yok. Fındık ithalatı tamamen rafa kalktı" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler