Fındık fiyatları ne kadar oldu? En son fındık fiyatı haberleri

Fındık fiyatları ile ilgili üreticiler merakla kaç TL olacağını bekliyor. Vatandaşlar son yıllarda düşük olan rakamların artık yükselmesini umut ediyor

Fındık fiyatları ne kadar oldu? En son fındık fiyatı haberleri

Karadeniz'de başta Trabzon, Ordu, Giresun olmak üzere büyük bir nüfusun geçim kaynağı olarak görülen fındık fiyatlarıyla ne yazıkki üreticisini menun etmiyor. Son yıllarda düşüş trendine giren fındık fiyatlarının bu yıl da aşırı yüksek olması beklenmiyor. Konuşulan rakamlar şuan itibariyle maksimum 12 TL olarak görülüyor.

İşte Fındıkla ilgili son haberler;

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şehir En düşük En Yüksek
Trabzon 9,00 TL 11,50 TL
Zonguldak 9,85 TL 11,48 TL
Ordu 9,00 TL 11,09 TL
Giresun 11,38 TL 12,72 TL
Düzce 10,40 TL 11,06 TL
Samsun 9,90 TL 10,38 TL
Kocaeli 9,85 TL 11,48 TL
Sakarya 9,85 TL 11,48 TL

SAHİL YOLUNDA KURUTUYORLAR

KARADENİZ Bölgesi'nde üreticiler, bahçelerinden topladıkları fındıkları satış öncesi Karadeniz Sahil Yolu'ndaki kaldırımlara ve ceplere sererek, kurutmaya başladı. Trabzonlu fındık üreticileri, henüz açıklanmayan taban fiyatın ise ilan edilmesini bekliyor. Sıcak havada, güneşin altında ürünlerini kurutmaya çalışan üreticiler, fındık fiyatının en az 12- 15 lira olarak açıklanmasını bekledikleri söyledi.

Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin sağlandığı Türkiye’de, fındık hasadına başlandı. Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı olan fındık için Trabzon'da horonla başlanan hasat dönemi de sürüyor. Üreticiler, bahçelerinden topladığı fındıkları satış öncesi Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki kaldırımlara ve ceplere sererek, kurutmaya çalışıyor. Bölgede geçen hafta başlanan hasat, havanın zaman zaman yağmurlu olması nedeniyle zor geçerken, üreticiler ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nce (TMO) fındık için açıklanacak taban fiyatı merakla bekliyor. Hasada erken başlanan sahil kesimlerindeki üreticiler de fındıklarının geçen yıla oranla az ama kaliteli olduğunu belirtti. Yaz sıcağında, güneşin altında ürünlerini güçlükle kurutmaya çalışan üreticiler, fındıkta açıklanacak fiyatın 12 ile 15 lira arasında olmasını bekliyor.

'FINDIK ZAHMETLİ OLDU'

fındık kurutuyor

Bahçesinden toplanan fındığa seçme ve kurutma işlemi yapan Kemalettin Ustaömer, fındığını ne zaman para ederse o zaman satacağını söyledi. Ustaömer, "Fındığın bu sezon ancak 3'te 1'i oldu. Eskiden 2,5- 3 ton yapardım, bu sene 1 ton fındığım oldu. Fındığı 15 liraya satarsak bizim için iyi olur. Ne kar ne zarar. Fındık zahmetli oldu, oldu ama Allah vermedi. Don yaktı fındığı. 3 ton yapacaktık, 1 ton oldu. Fındığı patoza vurdum, çürüğünü seçiyoruz; kurutup, teslim edeceğiz. Ben fındığı tüccara vermeyi düşünüyorum. Ne zaman para ederse o zaman satacağım" dedi.

'ESKİDEN FINDIKLA DÜĞÜN YAPILIRDI'

Üreticilerin, eskiden fındıktan kazandığı paralarla düğünlerini yaptığını anlatan Nuri Öksüzoğlu ise açıklanacak fiyatın yaklaşık 3 dolar olması gerektiğini ve bunun da üreticinin maliyetini ancak karşılayacağını söyledi. Öksüzoğlu, "Bu yıl fındık kalite olarak güzel ama rekolte olarak çok düşük. Hükümetimizin ya da ziraat odalarımızın tahmin ettiği rekoltenin çok altındadır. Eskiden insanımız, bu bölgenin insanı fındıkla düğününü yapardı, evini yapardı, çoluk çocuğunu evlendirirdi. Şimdi ise öyle bir şey yok. Şimdiki fiyatlara bakarsak fındık maliyetini doldurmuyor. Yevmiyecilerin günlük fiyatları ortalama 110, 120 lira civarında. Bu, ancak maliyetini kurtarıyor. Hükümetimiz, devletimiz buna güzel bir fiyat verirse vatandaşımızın yüzü güler; ümidindeyiz. Beklentiler 13, 14 hatta 15 lira olması yönünde ama 3 dolar seviyesinde olsa çok daha makul olur. İnsanımız bu fiyata ancak maliyetini kurtarır" diye konuştu.

Üretici Yalçın Bayram da fiyatları merakla beklediklerini dile getirerek, "Fiyat olarak beklentimiz var. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bir an önce müdahale etmesi gerekiyor; çünkü serbest piyasaya bırakıldı. Şu anda hasadımız sürüyor. Bir yandan da fiyatı da bekliyoruz. İnşallah fiyatı da en yakın zamanda açıklarlar. Hem bize hem tüm üreticilerimize hayırlı olsun. Hasada horonla başlamıştık, inşallah fiyat da horon gibi hep yukarıya oynar" dedi.

'TEK DÜŞÜNCEMİZ FİYAT'

Bahçede fındık toplayan Fatma Demirtaş ise fındıkta iyi fiyat açıklanması yönünde temennilerinin olduğunu söyledi. Sezondan umutlu olduklarını belirten Demirtaş, "İnşallah iyi bir fiyat alırız. Yorucu bir iş, kolay değil. Tek düşüncemiz fiyat. Devletimizden artık fiyata güzel bir şeyler bekliyoruz" diye konuştu. 

ORDU'DA SATIŞLAR BAŞLADI

ORDU'da üreticiler hasat ettikleri fındığı, satmaya başladı.

Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadı devam ederken, Ordu'nun Çaybaşı ilçesi İlküvez Mahallesi'nde üreticiler pazara fındık getirerek satışa başladı. Üretici Mustafa Güleç, 300 kilo fındığı 3 bin lira karşılığında sattı. Fındık alım satımı yapan İsmail Karayiğit de bu sezonun ilk fındığını kilosu 10 liradan aldıklarını belirterek, "İlküvez ve çevre mahallelerden fındık almaya başladık. Yaş fındık 8 TL, kuru fındık ise 10 TL olarak şimdilik işlem görüyor. Fındık fiyatları daha açıklanmadı. Fakat önümüzdeki günlerde fındık fiyatlarının 12-13 TL seviyelerine çıkması bekleniyor" dedi.

fındık satışı

FINDIK FİYATI 3 DOLAR OLMALI

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, rekoltenin az olduğu bir süreçte fındık fiyatının geçen seneki fiyatları yakalayamaması durumunda üreticinin mağdur olacağı anlamına geleceğini kaydetti. Bayraktar, “Bu sene rekolte geçen yıla göre daha az. Rekoltenin az olduğu bir süreçte dolar bazında geçen seneki fiyatı yakalayamayacaksa bu üreticinin mağdur olduğu anlamına gelir. Bize göre dünyanın kabul ettiği rakam 3 dolardır. Bize göre de 3 dolar, bugün ne kadar fiyat ediyorsa o olması gerekir. Rekolte bizim tespitlerimize göre 500 bin ton civarında görünüyor. Bu 550, 560, 530 bin ton da olabilir. TMO bu süreçte elindeki stoklanmış fındığı piyasaya sokmak gibi bir yanlışa düşmez ise fiyatın 14, 15 lira civarında olmasını bekliyoruz. Bu üreticinin hak ettiği bir fiyattır, bu fiyat bu fındığın minimum değerini verdiği bir rakam olur" ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Müdahale alımlarını yapan kurumların üretici menfaatlerini göz önünde tutması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Bir müdahale kurumu piyasaya nedeni piyasada fındık fazlaysa düşmesini engelleyebilmek, fiyatın oluşumunu yukarı çekmek içindir. Sezonda fındık çokken müdahale amacıyla piyasaya giren bir kurumun aldığı fındığı o sezon içinde tekrar iç piyasaya sunması aslında piyasaya boşuna girdiği anlamına gelir. Bu üreticinin menfaatine değildir. Yaptığın müdahale alımının hiçbir şey ifade etmediği anlamına gelir. Örnekle daha iyi açıklamak gerekirse geçen yıl 700 bin ton rekolte vardı. TMO’nun aldığı 140 bin tondu, sanayicinin aldığı ise 500 bin ton diyelim. Sanayicinin 500 bin tonu 8-9 liradan alma imkanına sahipken, aldığı fındık kendisine yetmiyor, ihtiyaç duyduğu anda ise TMO’dan fındık alabileceğini biliyorsa fiyatı niye yukarıya çeksin? Niye yükseltsin? Tüccar ihtiyacını TMO’dan ya da FİSKOBİRLİK’ten karşılayabileceğini biliyorsa fiyatı yükseltmez. Dolayısıyla stok kontrolü fazlayken, alma azken piyasaya sunmaktır. Fazlayken alıp, o fazla olduğu sezonda tekrar piyasaya sunmak işin boşuna yapıldığı anlamına gelir” dedi.

FİYAT KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.Soydan yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının 29 Temmuz'dan bu yana sürdüğünü anımsattı.Bölgede fındık hasadının yaklaşık bir ay sürmesini beklediklerini belirten Soydan, hasat sürerken, üreticilerin fiyat beklentilerinin ise devam ettiğini vurguladı.

Henüz fındık fiyatlarına yönelik resmi açıklamanın yapılmadığını aktaran Soydan, "Ancak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'nin 'fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşanmaması için her türlü önlemi aldık' demesi bizleri memnun etmiştir. Bu açıklama üreticilerimizi rahatlatmış, yüreğine su serpmiştir." diye konuştu. "Bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesi son derece önemlidir." diyen Soydan, "Devletimiz son iki yıldır TMO'yu fındık piyasasına sokarak üreticilerimizin mağduriyetlerini büyük ölçüde gidermiştir. Aynı hamlenin önümüzdeki günlerde yeniden atılacağından şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Halihazırda serbest piyasada 9 lira seviyelerinden alım gerçekleştiğini vurgulayan Soydan, bu fiyatın kendileri ve üreticiler adına kabul edilir olmadığını dile getirdi. Soydan, üreticiler adına makul bir fiyatın açıklanmasını beklediklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu adımların atılacağı açıklandı. Bizler de süreci en iyi şekilde takip ediyoruz."

Arslan Soydan, bölgeye gelen mevsimlik işçilerin ise büyük bir bölümünün iş bulduğuna değinerek, "Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçilerimizin çoğu iş buldu. İnşallah işçi kardeşlerimiz Karadeniz Bölgesi'nden memnun ayrılırlar. Kendileri için zaten valiliklerimiz her türlü adımları atıyor. Konaklama ve diğer ihtiyaçları noktasında da sorunları yok." dedi.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Ordu’da fındık malzemeleri satan Davut Gündüz, mahsulün az olmasından dolayı bu sezondan bekledikleri hareketliliği yaşayamadıklarını söyledi. 
Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon tarafından sahil kesimi için belirlenen hasat tarihi olan 29 Temmuz’dan itibaren üreticiler bahçeye girdi. Sezonun başlaması ile tarlalarda en çok kullanılan malzemeler arasında olan çuval, sepet, kürek ve tırmık da tezgahlarda yerini aldı. Bu ürünleri satanlar ise, bu sezondan bekledikleri hareketliliği alamadıklarını, nedeninin ise mahsulün az olmasından dolayı kaynaklanabileceğini söyledi. 
Ordu’da zücaciye ve ev gereçleri satışı yapan Davut Gündüz, bu fındık sezonunda pek fazla hareketliliğin yaşanmadığını söyledi. Tarlalarda fındığın az olduğunu ve hareketliliğin de bu yüzden yaşanmadığına değinen Gündüz, “Bu sene fındık az olduğu için satışlar da oldukça düşük. Yine de buna da şükür ama beklediğimiz hareketliliği yaşayamıyoruz. Geçtiğimiz yılda da beklediğimiz hareketliliği yaşayamamıştık. Bu sene de satışlar hemen hemen aynı” dedi. 
Gündüz ayrıca, fındık sezonunda en çok çuval satışlarının olduğunu belirtti. Fiyatların, çuvalın kalitesine göre 1 buçuk ile 3 TL arasında değiştiğini ifade eden Gündüz, yaklaşık 5 bin çuval satmayı hedeflediklerini aktardı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel