Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatlarında son durum

Fındık fiyatları açıklandıktan sonra üretici genel anlamda rakamlardan memnun olmadı

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatlarında son durum

Türkiye'nin yaklaşık 2 Milyar TL'lik ihracat gücüne sahip olan ürünü fındık fiyatlarıyla üreticisini ise memnun etmiyor. Bu yıl geçen yıllardandan daha umutlu olan üretici geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla beklentilerin karşılığını bulamadı. Açıklanan rakamlara göre; Giresun kalite fındık fiyatı 10.5 TL, levant kalite fındık 10 TL'den Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınacak.


Fındık fiyatları ile ilgili son haberler;

Fındık Üreticisi Miting istiyor

Ordu'nun Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, 10 TL olarak açıklanan fındık müdahale alımı fiyatına tepki göstererek, üreticinin miting yapmak istediğini söyledi.

Başkan Kibar, açıklanan fındık fiyatın hayal kırıklığı olduğunu ve serbest piyasada 9,25 TL olan fiyatların gün geçtikçe aşağı düşüreceğini belirtti. Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar yaptığı açıklamada, "Açıklanan fiyat 500 bin fındık üreticisinin alın teriyle dalga geçmekten başka bir şey değildir. Devlet fındık üreticisine sahip çıkmak isterken üreticiyi sahipsiz bırakmıştır. Fındıkta 2 yıldır külleme hastalığıyla birlikte ciddi boyutlara ulaşan kalite ve randıman sorunu var. Kilosu 10 liradan alınacak olan mahsulde randıman farkı ve bilumum kesintilerle birlikte üreticinin eline geçecek ödeme 9 lira seviyelerinin altına düşebilir" dedi.

"Fındık baronları kazandı"

Kibar, "Bakan Fakıbaba'nın açıklamasından sonra üreticilerimizle yoğun bir telefon trafiği yaşadık. Açıklamanın gerçek olduğuna hiçbir üreticimiz öncelikle inanmadı. Fındık konusunda Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Şemsi Bayraktar ciddi bir mücadele verdi. Fakat görüyoruz ki bizim lobisel anlamda vermiş olduğumuz mücadeleyi fındık baronları kazandı. Artık söz fındık üreticilerindedir. Üreticilerimizden yoğun bir şekilde miting talebi var ve bu anlık bir talep değil, uzun yıllardan beri fındıkta yaşanan olumsuz sürecin dışa vurum talebidir" diye konuştu.

CHP Trabzon'dan 2017 yılı fındık fiyatına tepki

Hükümetin fındık politikasında başarısız olduğunu söyleyen CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, "AKP fındık üreticilerinin değil tekellerin yanındadır" dedi.

Turgay Güngör yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: 
 
"Hükümet yetkilileri Giresun kalite fındık için 10.50 TL, levant kalite fındık için 10,00 TL fiyatla fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılıyla alınacağını duyurdu. Resmi kaynaklara göre maliyeti 9.50 lira olarak açıklanan fındığa bu fiyat ile fındık üreticisine büyük bir darbe vurulmuştur. Aslında AKP hükümetinin düşük fiyat belirleyeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Çünkü AKP Genel Başkanı Trabzon ve Giresun'a geldi ve yörenin geleceği olan tarım ürünü fındık konusunda hiçbir söz etmedi. Ancak, yalan ve kurgu üzerine kurulu senaryolarla Kılıçdaroğlu'nu vatandaşa şikâyet ederek çekip gitti. Karadenizli fındık sorununu ve fındığın geleceği konusunda AKP Genel Başkanı'ndan duymak istediği hiçbir şeyi öğrenemedi ve tek ama tek cümle bile ağzından çıkmadı.

"AKP TEKELCİLERİN YANINDA"

Fındık piyasasını tek elde toplayan Ferrero şirketi de yaklaşık 9.25 lira fiyatla alıyor. CHP'nin belirlediği 15,00 lira fiyat önerisini dikkate almayan Hükümetin bakanının açıkladığı fındık fiyatı gösteriyor ki, AKP fındık üreticisinin değil, tekellerin yanındadır. Yani İtalyanların, yani yabancı şirketlerin yanındadır. Sürekli yorgunluk çeken AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin fındık üreticisine artık verebileceği hiç bir şey yoktur.

"CHP VARSA UMUT VAR"

Tarımda, turizmde, inşaatta, sağlıkta, eğitimde hızla çöken Türkiye'nin ayağa kalkması için sürekli yorgun olan AKP'den kurtulmasına ihtiyaç vardır. Ülkenin dış siyasetine, iç siyasetine ve demokrasisine ağır darbeler indiren bu kadroların artık gitme zamanı gelmiştir. Türkiye'yi adaletli yönetmeye talibiz. Demokratik hukuk devletini yeniden inşa ederek ülke insanına CHP umut olacaktır. Emekten yana olan CHP kadroları fındık üreticisinin ürününün hak ettiği değeri verecektir. CHP varsa umut vardır."
Fındık fiyatları ne kadar

Fındık üreticisinden TMO'ya tepki

Giresun Ziraat Odası Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu kabul edeceğimiz bir rakam değil" ifadelerine yer verildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarafından açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirerek “Maliyetle fiyat denk gibi görünüyor. 12 lira gibi bir fiyat açıklasaydı herkes memnun olacaktı. Üreticiye refah payı verilmeliydi. Beklentiyi karşılayamadı. Kabul edeceğimiz bir rakam değil” dedi.

Nurettin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 10.50 liradan piyasaya gireceği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Son 4- 5 yıldır büyük fındık alıcılarının piyasayı manipüle edebildiğini kaydeden Karan, “Üretici zarar ediyordu. Tabi biz bunun karşısında güçlü bir alıcı olması gerektiğini, devletin bunun bir tarafında olması gerektiğini defalarca söyledik. Ya Fiskobirlik’in ya da TMO marifetiyle fındığa müdahale etmesi gerekiyordu. Nihayetinde TMO nisan ayında piyasaya girdi ve 6 bin tonun üzerinde fındık aldı ama üreticiyi memnun edemedi” dedi.

"ÜRETİCİYE REFAH PAYI VERİLMELİYDİ"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, TMO’nun pazartesi gününden itibaren 10.50 liradan fındık alım yapmasını şöyle değerlendirdi: 

“Üretici artık hangi taban fiyattan fındığını satacağını artık biliyor, böylece bir taban fiyat oluşmuş oldu. TMO, 10.50 liradan ben fındığı alırım diyor. Ama fiyatı da tartışmak lazım. Geçen sezon sonuna doğru bu fiyattan bir alım yaptı ancak geldiğimiz noktada bu fiyatın maliyetlerle çelişkili duruma düştüğünü görüyoruz. Çünkü geçtiğimiz hafta bir maliyet hesabı yapıldı. 9,70-13,40 arasında bir maliyet çıktı. Maliyetine fındık toplamış oluyor. 12 lira gibi bir fiyat açıklasaydı herkes memnun olacaktı. Üreticiye bir refah payı verilmeliydi. Beklentiyi karşılayamadı. Biz bunu taban fiyat olarak kabul edelim. Ama asla kabul edeceğimiz bir rakam değil.”

Üreticiden fındık fiyatlarına tepki

Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Soğukpınar Beldesi’nde yaşayan Resul Bıyık, 8-9 lira bandına düşen fındık fiyatlarına tepki göstererek bahçesindeki fındık ağaçlarını kesti.

Bahçesindeki fındık ağaçlarını kesen Bıyık’ı ise bir arkadaşı cep telefonu kamerası ile görüntüledi. Fındık dallarını keserken açıklama da yapan Resul Bıyık, Türkiye’de bir teröre bir de fındığa çare bulunamadığını belirterek tepkisini ortaya koydu. Fındık fiyatlarının bahçeyi kesmeye mecbur bıraktığını belirten Bıyık, “Fındık olmuş 9 TL 3 kilo fındık bir kilo çay alıyor, 5 kilo fındığa 1 kilo et alabiliyoruz, maliyeti 12 TL fiyat 8 -9 TL maliyetin altında olduğu için artık bu fındık işini yapmayacağım bahçeyi de bu şekilde sonlandırmış oluyorum” dedi.

“Artık fındık işi yapılacak durumda değil” diyen Bıyık, "Yevmiye 80 lira yemesi içmesi 100 lira oldu onun için topladığı fındığı yevmiyeciye al git desen alıp gitmiyor. Mecbur kredi çekip toplatmak zorundayız ya da bu şekilde kesip yakacağız başka şansımız kalmadı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel