Fındık fiyatları açıklandı! Fındık fiyatları ne kadar?

Bakan fındık fiyatlarını açıkladı. Fındık fiyatları ne kadar?

Fındık fiyatları açıklandı! Fındık fiyatları ne kadar?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba fındık fiyatlarını açıkladı. Buna göre fındık fiyatları Giresun kalite fındık için 10.5 TL, levant kalite fındık için 10 TL olarak belirlendi.


Bakan Fakıbaba yaptığı açıklamada fındık fiyatlsarı ile ilgili " 2017 sezonu fındık için üreticilerin mağdur olmamaları ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanması için TMO aracılığıyla fındık alımı kararı verdik. 2017 ürünüGiresun kalite fındık için 10.5 TL, levant kalite fındık için 10 TL fiyatla fındık alımına Toprak Mahsulleri Ofisi önümüzdeki pazartesi gününden itibaren başlayacak" dedi.

Fakıbaba, bakanlıkta fındık rekoltesine ilişkin basın toplantısı yaptı.

TMO aracılığıyla fındık alımı kararını verdiklerini belirten Fakıbaba, "2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla TMO önümüzdeki pazartesiden itibaren tüm gücü, hızı ve takımıyla alıma başlayacaktır." diye konuştu. 

Bu fiyatların alt fiyatlar olduğunu vurgulayan Fakıbaba, üreticilerin fındıklarını satmakta acele etmemelerini ve piyasayı takip etmelerini önerdi.

Fakıbaba, bakanlığın üreti̇mi̇n sürdürülebilemesi yoğun gayret gösterdiğine dikkati çekerek, "Üreti̇ci̇mi̇z kazanmalı ki̇ üreti̇m sürekli̇li̇k kazansın, hi̇ç bi̇tmesi̇n. Üreten yoksa yaşam yoktur. Gıda yoksa hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çi̇ftçi̇mi̇z, üreti̇ci̇mi̇z başımızın tacıdır. Fındık üreti̇ci̇leri̇mi̇z de aynı şeki̇lde başımızın tacıdır. Malum fındık, karadeni̇z bölgemi̇zde alternati̇fi̇ olmayan strateji̇k bi̇r üründür. Fındık, 700 bin hektar alanda 500 bin üreti̇ci̇yi̇ i̇lgi̇lendi̇ren bi̇r üründür. Karadeni̇zli̇ vatandaşlarımız, fındık üreti̇ci̇leri̇mi̇z zor coğrafya şartlarında üreti̇m yapmaktadır." ifadesini kullandı.

Fındığın aynı zamanda çok önemli̇ bi̇r i̇hracaat ürünü olduğuna da işaret eden Fakıbaba, fındıkta 2 mi̇lyar doların üzeri̇nde i̇hracaat geli̇ri̇ olduğunu söyledi.

Fakıbaba, fındık rekoltesine ilişkin, "Fındık rekoltesini önceden 700 bin ton olacağını hesap ediyorduk, ancak son zamanlarda külleme ve güneş yanığından dolayı rekoltenin 650–700 bi̇n ton civarında olmasını öngörüyoruz. Bizde rekolte yüksek olmasına rağmen dünya rekoltesinde geçen yıla göre ciddi bir artış yoktur, bu da Türkiye'nin bir avantajı olarak görülmektedir." dedi.

Mısır hasadının da başladığını hatırlatan Fakıbaba, mısır üreticilerinin mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldıklarını aktardı.

"KURBANLIKLA İLGİLİ SIKINTIMIZ YOKTUR"

Fakıbaba, Kurban Bayramı'na ilişkin de şunları kaydetti:

"Kurbanlıkla ilgili bir sıkıntımız yoktur. Vatandaşlarımız rahat etsinler. Bizim amacımız hem üreticimizi hem aradaki esnafımızı sanayicimizi, bu işle iştigal eden bütün arkadaşlarımızı ve en neticesinde de tüketicimizi rahat ettirmektir. Tüketici sıkıntıya düştüğünde diğer taraflarında sıkıntıya düşecektir."

Fındık için son günlerde yaşanan gelişmeler ve son haberler ise şu şekildeydi;

ÜRETİCİDEN TEPKİ

Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Soğukpınar Beldesi’nde yaşayan Resul Bıyık, 8-9 lira bandına düşen fındık fiyatlarına tepki göstererek bahçesindeki fındık ağaçlarını kesti.

Bahçesindeki fındık ağaçlarını kesen Bıyık’ı ise bir arkadaşı cep telefonu kamerası ile görüntüledi. Fındık dallarını keserken açıklama da yapan Resul Bıyık, Türkiye’de bir teröre bir de fındığa çare bulunamadığını belirterek tepkisini ortaya koydu. Fındık fiyatlarının bahçeyi kesmeye mecbur bıraktığını belirten Bıyık, “Fındık olmuş 9 TL 3 kilo fındık bir kilo çay alıyor, 5 kilo fındığa 1 kilo et alabiliyoruz, maliyeti 12 TL fiyat 8 -9 TL maliyetin altında olduğu için artık bu fındık işini yapmayacağım bahçeyi de bu şekilde sonlandırmış oluyorum” dedi.

“Artık fındık işi yapılacak durumda değil” diyen Bıyık, "Yevmiye 80 lira yemesi içmesi 100 lira oldu onun için topladığı fındığı yevmiyeciye al git desen alıp gitmiyor. Mecbur kredi çekip toplatmak zorundayız ya da bu şekilde kesip yakacağız başka şansımız kalmadı" diye konuştu.

FINDIK İÇİN KAMPANYA

Ordu’da fındık üreticileri serbest piyasada henüz açıklanmayan fındık fiyatının 15 lira olması için sosyal medyada bir kampanya başlattı. 

Dünya fındık üretiminin yüzde 75, ihracatının yüzde 700’’ini elinde bulunduran Türkiye’de 2017-18 fındık sezonu 1 Ağustos tarihi itibariyle başladı. Sezonun başlamasına rağmen serbest piyasada taban fiyat açıklanmaması üzerine üreticiler sosyal medyada ‘Fındık 15 Lira olsun’ kampanyası başlattı. Sosyal medyada açılan sayfadaki mesaj saatler içinde binlerce kişiye ulaştı ve kampanya çığ gibi büyüdü.
FINDIK FİYATLARI

Trabzon'da aşılı fındık hasadı yapıldı

Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarla üretilen aşılı fındık fidanlarının dikildiği Trabzon'daki bahçede bu yıl hasat yapıldı.
 
Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesinde Ekrem Zengin'e ait bir dönümlük bahçeye tek dal sistemi ile 2014 yılında dikilen 40 aşılı fidandan yaklaşık 50 kilogram fındık toplandı.
 
Bolu ağacının üzerine aşılanmış tombul fındık fidanları henüz erişimlerini tamamlamamış olmalarına rağmen gereken bakımın gösterilmesi nedeniyle tahmin edilenden de önce fındık verdiler.
 
Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2012'de uygulanmaya başlanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçeler arasında yer alan bahçe de tahminen 3 yıl sonra 200 kilogramın üzerinde fındık alınmaya başlanabilecek.
 
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, proje kapsamında 63 örnek bahçe oluşturulduğunu hatırlatarak, "Aşılı tek dal sisteminin yer aldığı bu bahçe Türkiye'de bir örnektir. Yeterli fidan yetiştirebilirsek, üreticilerimizin bu yeniliğe olumlu yaklaşacaklarını da artık biliyoruz. Çünkü geleneksel ocak şeklindeki dikim sisteminden bile yavaş yavaş uzaklaşıyoruz. Bu da fındıkta ezberin bozulup, verim ve kalitenin artırılması noktasında çok olumlu gelişmedir" dedi.

Yılın ilk fındığı tüccara indi: Kilosu Bakın kaç TL

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yılın ilk fındık mahsulü bir tüccar tarafından kilosu 9,5 TL’den alındı. 

Yeni sezonun ilk fındığı 50 randıman olarak piyasaya indi. Fatsa Ticaret Borsası üyesi Tüccar Murat Öğrenmiş, Fatsa havzası fındığını ilk alan tüccar oldu.

Fındık mahsulünün toplanmasının devam ettiği bu günlerde üreticiler yavaş yavaş kuruttuğu fındıklarını pazarlara indirmeye başlarken yılın ilk fındığını 142 kilo aldığını belirten Tüccar Murat Öğrenmiş, “Fiyat belirlenene kadar müşterimin fındığını 9,5 TL’den aldım. Eğer fiyat fazla olursa müşterime üstü parasını ödeyeceğim. Biz vatandaşlara kendi fındığını kendi toplamalarını öneriyoruz ki paraları kendilerine kalsın. Üreticilerin bu konuda çok hassas olması gerekiyor” dedi.

Öğrenmiş, “Tüm üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum. Havalar böyle iyi giderse yirmi gün içinde fındık mahsulü biter ve üreticiler fındığını piyasaya indirir. İlk fındık Bağlarca Mahallesi'nden geldi” diye konuştu.
fındık fiyatları

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel