Fındık devlet politikası olacak!

Fındıkta son yıllarda verim ve kalitede yaşanan düşüşün önüne geçmek için fındık alanlarında devlet eliyle yenileme politikalarının uygulanması için gereken adımlar atılıyor.Fındıkta dekar başına verimin son 10 yılın ortalaması alındığında 80-90 kg’a düşm

Fındık devlet politikası olacak!

Fındıkta son yıllarda verim ve kalitede yaşanan düşüşün önüne geçmek için fındık alanlarında devlet eliyle yenileme politikalarının uygulanması için gereken adımlar atılıyor.

Fındıkta dekar başına verimin son 10 yılın ortalaması alındığında 80-90 kg’a düşmesi ve yıllık üretim miktarının da 600 bin tonun altına inmesi nedeniyle yaşanan arz sıkıntısını gidermek için, öncelikle yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve genç olanlarında bakımı şekliyle uygulamaya konulan projeler örnek alınarak devletin politika geliştirmesi için çalışma başlatıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, borsa olarak 2002’de başlattıkları ve geçen yıl da “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi” ile detaylı olarak uygulamaya başlattıkları çalışmanın geçen hafta Ankara’da yapılan Yedinci Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın gündemine geldiğini ve hazırlanan rapora girdiğini söyledi. Köleoğlu “Özellikle ana üretim bölgesi olarak isimlendirilen Ordu’nun Ünye ilçesinin doğusunda kalan kesimde fındık bahçeleri oldukça yaşlandı. Neredeyse asırlık bahçeler var.

Bundan dolayı dönümde 150-200 kg olması gereken verim 80-90 kg’a kadar düştü. Son 10 yılın ortalama üretimi de 600 bin tonun altına inerek ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldi. Türkiye, 600 bin tonu ihracat olmak üzere 750 bin tona yakın fındığı satabiliyor. Bu da üretimin tüketimi karşılamaması anlamına geliyor. Bunun için borsa olarak tüm kesimlerin desteği ile eskimiş bahçeleri sökerek yeniden ve farklı tür ile dikim sistemlerine yöneldik. Bu projemizi de şuraya taşıdık. Başbakan ve bakanlar tarafından ilgi gördü” dedi.

Köleoğlu, şura raporuna, “TTB tarafından uygulanan ‘Fındıkta Verim ve Kalitenin Artırılması” projesinin pilot uygulama kabul edilerek devlet tarafından 10 yıl süreyle desteklenmesi rahat bir nefes aldıracaktır” şekliyle uygulamanın girdiğine dikkat çekerek, “Bunun için fındık kanununun çıkarılması, fındığın gen haritasının yapılması ve üreticiye desteğin alan değil, ürün bazlı verilmesi de gerekir. Fındık alanlarının yenilenmesinin devlet politikası haline en kısa sürede getirilmesi için sektörle ilgili tüm kesimlerin çaba göstermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkiye’de, Karadeniz bölgesinde yer alan, 700 bin hektarlık bir alanda fındık üretimi yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel