Fındık bahçelerine DİKKAT!

Trabzon İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, üreticilerin kozalak akarı zararlısını önemsemeleri gerektiğini belirterek, eğer mücadele yapılmazsa her kozalağın kaybedilmiş bir meyve veya sürgün olacağını vurguladı.Fındık kozalak akar

Fındık bahçelerine DİKKAT!

Trabzon İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, üreticilerin kozalak akarı zararlısını önemsemeleri gerektiğini belirterek, eğer mücadele yapılmazsa her kozalağın kaybedilmiş bir meyve veya sürgün olacağını vurguladı.

Fındık kozalak akarlarının gözle görülmeyecek kadar çok küçük zararlılar olduğuna ve kış mevsimini kozalaklar içerisinde geçirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

''Mart sonu veya nisan başlarında kozalaklar açılınca buradan çıkan akarlar, meyve ve sürgün gözlerine girerek beslenirler. Bu beslenme sonucu gözler anormal şekilde büyür ve halk deyimi ile mantar oluştururlar. Bu kozalak akarları fındık verimini doğrudan etkileyerek ürün kayıplarına neden olur. Her fındık çeşidinin fındık kozalak akarına karşı hassasiyeti farklıdır. En fazla zarar gören çeşitler tombul, mincane ve uzunmusa, en az zarar gören çeşitler ise acı, kuş ve palaz fındık çeşitleridir.''

Kozalak akarına karşı mekanik ve kimyasal olmak üzere iki şekilde mücadele yapılabildiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Mekanik mücadele, kış aylarında veya erken ilkbaharda bahçelerdeki mantarların elle toplanıp uygun bir yerde yığılması şeklinde yapılmalıdır. Kozalak içerisinde faydalı böcekler de olduğundan kozalaklar yakılmamalı ve gömülmemelidir. Akarlar yavaş hareket ettiklerinden çevre koşullarından çabuk etkilenir, kuruyan kozalaklar içinde besinsizlikten ölürler.

Kimyasal mücadele için ise bahçede ilk olarak kozalak sayımı yapılmalı, sayımlarda bir dalda ortalama 5 kozalak (mantar) görülürse mücadele başlatılmalıdır. İlaçlı mücadeleye ise ilkbaharda ilk sürgünler 4-4.5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklüğüne ve meyveler mercimek büyüklüğüne geldiğinde başlanmalıdır. İlaçlamalar bir hafta içinde bitirilmelidir.''

Erdoğan, fındık kozalak akarı mücadelesi süresince arıcıların bilgilendirilerek, arılarını mutlaka mücadele sahası dışına çıkarmaları gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin fındık kozalak akarı mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve ilaçlama tekniği konularında reçete yazma yetkisi bulunan teknik elemanlara, Tarım İl Müdürlüğü veya tarım ilçe müdürlüklerine başvurmalarının, zamanında mücadele açısından önemli olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler