Fındığın durumu içler acısı!

Doğu Karadeniz'de geçen mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk havayla oluşan zirai donun fındık bahçelerine verdiği zararın, beklenenden daha fazla olduğu bildirildi.Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Don Hasar Tespit Komisyonu Başk

Fındığın durumu içler acısı!

Doğu Karadeniz'de geçen mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk havayla oluşan zirai donun fındık bahçelerine verdiği zararın, beklenenden daha fazla olduğu bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Don Hasar Tespit Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ulubey ilçesindeki bir fındık bahçesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığa zarar veren zirai donun ardından bir komisyon oluşturulduğunu, komisyonun başında ise kendisinin yer aldığını belirtti.

Komisyonun tamamladığı çalışmalarını bir rapor halinde ilgili birimlere sunduğunu ifade eden Karadeniz, tespitler sonucunda oluşan zararın tahmin edilenden daha büyük olduğunu anladıklarını söyledi.

Bölgede bazı yerlerde en az 3 yıl boyunca hasarın zararlarının hissedebileceğini vurgulayan Karadeniz, şöyle konuştu:

"Oluşturduğumuz komisyonla Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da fındıktaki don zararını arazi çalışmaları sonucunda tespit ettik. 180 metrelerden başlamak üzere ciddi anlamda üşümeye bağlı olarak don zararı var. Asıl zarar 250-300 metrelerden sonra başlıyor. 400-450 metrelerde bu zarar yüzde 100'e kadar çıkıyor. Maalesef tespitler sonucunda bir kez daha anladık ki fındıktaki zarar tablosu beklediğimizden daha kötü. 2004 yılında da Anadolu'da aynı şekilde don vakası meydana gelmişti.  Açıkçası yaptığımız araştırmalar neticesinde fındığı etkileyen zirai donun, 2004 yılına oranla daha vahim olduğunu ortaya koyduk."

"En çok zarar Ordu ve Giresun illerinde"

Fındığın en çok Ordu ve Giresun'daki fındık bahçelerini etkilediğini anlatan Karadeniz, şunları kaydetti:

"En az hasar batı bölgesinde. Buralarda yüzde 20 ile 50 arasında hasar var ama Samsun'dan başlamak üzere doğuya gittikçe donun şiddeti hızla artmakta. Özellikle Ordu ve Giresun'da zarar ciddi boyutlara ulaşmış. Bazı bahçelerimizde fındık dalları dahi kurumuş durumda. Buralarda en az 3 yıl fındık beklememek lazım. Bu illerimizdeki zarar rakım çıktıkça yüzde 100'e kadar ulaşıyor. Üç yıl fındık alınamayacağına göre zararın yüzde 300 oranında olduğunu da söylemek mümkündür."

Prof. Dr. Karadeniz, ciddi rekolte düşüşü beklediklerini ancak bu rakamı ilerleyen aylarda açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Hikmet Poyraz da fındıkta don hasarının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Biz üreticiler olarak alan bazlı desteğin en az 3 yıl daha uzatılmasını istiyoruz. Bu konuda görüşlerimizi ilgili yerle de bildirdik. Aksi durumda üreticilerimizi zor yıllar beklemektedir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel