Engelli kızın hayali gerçekleşti

Rize'de zihinsel engelli kızın gelinlik giyme hayali Dünya Kadınlar Günü'nde gerçek oldu. 

Engelli kızın hayali gerçekleşti

Rize'de 29 yaşındaki Fenilketonüri (zeka geriliği) hastası Funda Delihasan'ın en büyük hayali annesi ve arkadaşları tarafından Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirildi. 


Fenilketonüri hastası Funda Delihasan’ın annesi Sebahat Delihasan gittiği Zumda Dans Kursu'nda eğitmen Emine Yazıcı’ya kızının hastalığını anlattı.

Kızının en büyük hayalinin gelinlik giymek olduğunu anlatan annenin durumuna üzülen dans eğitmeni anneye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenleyecekleri eğlencede kızının hayalini gerçekleştirmeyi teklif etti. Annesinin kabul etmesiyle kuaföre götürülen kızın saçları ile makyajı yapıldı, gelinlik giydirildi. Eğlence için bir düğün salonu tutulurken, eline kına yakılan kız kemençe eşliğinde horon oynayarak doyasıya eğlendi. 

Engelli kızın hayali gerçekleşti
Engelli kızın hayali gerçekleşti
Engelli kızın hayali gerçekleşti

Fenilketonüri nedir?

Fenilketonüri  kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla  doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin  ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.

Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonürili olma olasılığı % 25 gibi yüksek değerlere ulaşır.

Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Her yıl ülkemizde 300 - 400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır.

Erken teşhis edidiğinde fenilketonüri tedavi edilebilen bir hastalıklır. 





 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel