El yapımı oyuncaklar gün yüzüne çıkarıldı

Geçmişe ait çocuk oyunlarının günümüze aktarılması amacıyla yürütülen projeyle Ordu, Giresun ve Trabzon'da tespit edilen 15 oyun çocuklarla buluşturuldu.

El yapımı oyuncaklar gün yüzüne çıkarıldı
Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Görele Belediyesi ve Altınordu Belediyesi ortaklığında geçmişe ait çocuk oyunlarının yeniden gün yüzüne çıkarılması amacıyla "Geleneksel Çocuk Oyuncaklarının Üretilmesi" projesi hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın GENÇDES Programı kapsamında destek alan proje kapsamında hazır oyuncakların yaygın olmadığı yıllarda ağaçlar ve evdeki eşyalar kullanılarak elle yapılan oyuncaklar araştırıldı.

Trabzon, Giresun ve Ordu'da yapılan araştırmada 30 oyun tespit edildi. Bu oyunlardan yaygın olarak bilinen 15'inin oynandığı oyuncaklar üretildi ve çocuklara oynamaları için verildi.

Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği Başkanı Hakan Adanır,  geçmişte sokaklarda oynanan oyunların yerini tabletlere ve bilgisayarlara bıraktığını söyledi.

Günümüzde çocukların parklar, alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerde oyun oynadığını ancak her çocuğun tek başına olduğunu belirten Adanır, geçmişte ise sokaklardaki oyunların bir arada oynanarak mahalle bilincini oluşturduğunu anlattı.

Adadır, geçmişteki birlikteliği ve oyuncakları canlandırmak için başlatılan proje kapsamında Ordu, Giresun ve Trabzon’da çocuk oyunlarıyla ilgili anketler yaptıklarını aktararak, "30 civarında geleneksel oyun ortaya çıktı ama biz bunun 15’inin daha bilinen, nitelikli oyunlar olduğunu fark ettik. Eğitmenlerle birlikte seçtik ve bu oyunları ürettik." dedi.

Oyunlara örnek veren Adanır, "Mesela patlangıç incir ağacından ve düdüklük dediğimiz bitkiden yapılıyor, portakal kabuğunu patlatıyor bu oyuncak, kimseye zarar da vermiyor. Yine mıras oyunu var, şimşir ağacından yapılmış topla düğmeleri deviriyorsunuz." diye konuştu.

Projede odaklandıkları noktalardan birinin de doğal oyuncaklar olduğunu ifade eden Adanır, şunları söyledi:

"Doğal oyuncaklar her yerde aynı değil, sokak oyunları aşağı yukarı dünyanın her yerinde aynı, savaşlarla ve göçlerle taşınmış durumda. Tabi farklı coğrafyadaki bitkilerle ağaçlarla ve taşlarla oynanıyor, o yüzden isimleri de değişik oluyor. Bu yüzden de doğal oyuncaklara odaklandık, çocuklar ahşaba dokunsun, taşa dokunsun istedik."

- "Hiçbir çocuk sıkılmadı, çok mutlu ve hepsi gülüyor"

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener ise eskiden insanların kendi el ürünleriyle yaptığı oyuncakları bugünkü nesle tanıtmaya çalıştıklarını belirterek, "Biz burada bu işe başlarken çocuklara tek tek sorular sorduk, 'Hangi oyunları oynuyorsunuz?' diye. Maalesef eski oyunlardan hiçbiri yok. Kimi sanal alemde, kimi sosyal medyada oyunlar oynuyorlar. Bu durum da çocukları asosyal hale getirebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Projeyle eski oyunları çocuklara oynattıklarını bildiren Erener, "Hiçbir çocuk sıkılmadı, çok mutlu ve hepsi gülüyor. Kafalarını ekrana koyup bakmak yerine birbirlerine bakabiliyorlar. Bu bizim için çok güzel." dedi.

Çocuklardan Melike Ergen de eskiden oynanan oyunları tanıdıklarını ve çok eğlendiklerini ifade ederek, "Gerçekten şimdiki gibi yapmıyorlarmış, oyuncakları kendileri yapıyorlarmış, bizim öyle bir şansımız yok. Biz projeyle bebek, uçak gibi kendi oyuncaklarımızı yaptık ve mutlu olduk." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler