Dört Mevsim Karadeniz Projesi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nca (DOKA) desteklenen Ovit ile Uzungöl arasındaki hattı kış turizmine kazandırmak amacıyla hazırlanması planlanan "Dört Mevsim Karadeniz" projesine ilişkin sekt

Dört Mevsim Karadeniz Projesi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nca (DOKA) desteklenen Ovit ile Uzungöl arasındaki hattı kış turizmine kazandırmak amacıyla hazırlanması planlanan "Dört Mevsim Karadeniz" projesine ilişkin sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Planlama Müdürü Veysel Başer, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şube Başkanı Hamza Ertunga ile saha çalışmalarını sürdüren Avusturya merkezli HIS firması sahiplerinden Nezih İşçi, Klaus Hillbrand ve danışman Wolfgang Rappold katıldı.
 
İşçi, projenin ön taslağı hakkında katılımcılara bilgi sunarak, "Yöre mimarisine uygun olarak bungalov ve butik ağırlıklı konaklama tesisleri üzerinde çalışıyoruz. Uzungöl'un tepelerini çevreleyen çift merkezli telesiyaj hatları ve aynı anda 10 bin kişinin kayak yapmasına imkan veren pistleri içeren proje hazırlyoruz" dedi.
 
Önerilecek tesislerin, zincir otel bağlantılı tesisler olmamasına dikkat ettiklerini vurgulan İşçi, şunları söyledi:
 
"Avusturya'da uzun yıllara dayanan deneyimlerimiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında Kaçkarlar-Uzungöl arasını planlıyoruz. Tamamen uluslararası normlar uygulanmaktadır. Sadece kış turizmi ve kayak ekseninde bir plan hazırlanmadı. Tesislerin ve kurgulanan sistemin aynı zamanda yaz mevsimi başta olmak üzere diğer zamanlarda da hizmet verebilecek bir yapıda olmasına özen gösterdik. Özellikle tüm aile bireylerine hitap eden tatil ve dinlenme yeri önceliklerimiz arasında."
 
Hacısalihoğlu, Ovit ile Uzungöl arasında hazırlanmakta olan projeye ilişkin bölgede yaşayanların görüşlerine başvurulduğunu söyledi.
 
Uzmanların saha üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ön görülen plan hakkında makro seviyede bilgi verdiklerini belirten Hacısalihoğlu, "Ara toplantıda katılımcıların yaptığı katkılarla proje geliştirilecek. Makro plandan sonra alt detaylara geçilecek. Bu nedenle herkesin düşünce, görüş ve eleştirilerini açıklıkla yapması gerekiyor" diye konuştu.
 
Kaldırım, ön projeyi beğendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Dünya çapında etkili olabilecek projeleri bölgede hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle Ovit ve Uzungöl arasında planlanan kış turizmi projesi, ileri safhada dünya olimpiyatlarının yapılmasına müsait olmalı. Proje yatırımcıları harekete geçirdi. Ovit ve Uzungöl arasında etaplar halinde çalışılarak alanın tümü planlanmalı. Projenin adını duyan bir çok yatırımcı şimdiden heyecanlandı."
 
Kansız, planla hareketlendirilecek bölge turizminin kırsal kalkınma modelini içselleştirmesi gerektiğini anlatarak, "Bir cam fanus yaratılmamalı. Yörede tarım ve hayvancılık faaliyetleri turizmi destekler ve ihtiyaçları karşılayacak bir dönümüşe öncelik sağlanmalı" dedi.
 
Başer, bölgesel planlamaların DOKAP adı altında gerçekleştirildiğini, hazırlanan planının da bu planda değerlendirilmesinin büyük önem kazanacağını belirtti.
 
Aygün, sadece Uzungöl'ü çevreleyen yayla ve mezralarda 821 evin boş olduğuna dikkati çekerek, "Proje kapsamında restore edilerek turizme kazandırılmalı. Uzungöl'de 3 bin 800 olan yatak kapasitesinin 7 bine çıkarılması planlanıyor. Ek 4 bin yatak kapasitesinin zaman içinde tamamlanması ile daha da güçlenecek" diye konuştu.
 
Ertunga, hazırlanan projenin Uzungöl'ün yeni imar planı ile eş güdümlü hazırlanmasında fayda olduğunu vurguladı.
 
Uzungöl'de tesis sahibi olan Şükrü Fettahoğlu ise devletin hibe ile destek sağlaması gerektiğini kaydetti.
 
Hacısalihoğlu ve Kaldırım, firma sahibi İşçi'ye plaket, Klaus Hillbrand ve danışman Rappold'a yöresel ürünler armağan etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler