Doğu Karadeniz'e çikolata vadisi kurulacak

 Kısa adı DOKA olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Hollanda’da bulunan gıda vadisi örneğinin bir benzerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ‘Çikolota Vadisi’ adıyla kurmayı planladıklarını söyledi.  Bölgede Ordu’da gerçekl

Doğu Karadeniz'e çikolata vadisi kurulacak

 

Kısa adı DOKA olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Hollanda’da bulunan gıda vadisi örneğinin bir benzerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ‘Çikolota Vadisi’ adıyla kurmayı planladıklarını söyledi. 
 
Bölgede Ordu’da gerçekleştirilecek Çikolata Vadisi’nde Ar-Ge, ürün geliştirme, girişimci, çikolata sanayicileri, fındık botanik parkı, kuluçka merkezi gibi yapıların bir arada bulunacağı örnek bir yapının oluşturulacağını kaydeden Kaldırım, bölgenin en önemli ihraç hammaddesi ürünü fındıkta üniversiteler ile ciddi bir işbirliğinin olmamasının yanı sıra AR-GE ve inovasyon çalışmalarının azlığına da dikkat çekti. 
 
90’lı yıllarda bazı öngörülerin bugün tersinin gerçekleştiğini hatırlatan Kaldırım, “O yıllarda büyük şirketler küçük şirketleri yiyecek dediler. Ancak yerel pazardan, ulusal pazara, bölgesel pazardan küresel pazara hızlı geçişler yaşandı. Küçük şirketler ve yerel pazarların çok önemli hale geldiğini görüyoruz” dedi.
 
Yerel aktörlerin global aktörler olmayı hedeflemesi gerektiğine işaret eden DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bunun yolunun ihracat olduğunu, ihracatın da rekabetçilik ile yakalanabileceğini kaydetti. Bölge ihracatı artış hızının önceki dönemlerdeki artış hızının altında kalmasına odaklanılması gerektiğini, buradaki sorunun çözümünün önemli olduğunu ifade eden Kaldırım, ihracata konu olan fındık ve mamulleri, yaş sebze ve meyve, taşıt araç yan sanayi, maden ve metalleri gibi üretimlerde katma değerin artırılması gerektiğini belirtti.
 
Bölgede rekabetçiliğin yakalanması gerektiğini kaydeden Kaldırım, “ İhracatta, Türkiye’nin gerisinde kalan bir artış hızı var. Hızlı bir şekilde ihracat ürünleri ve hammaddelerimiz üzerinde inovasyon geliştirilmeli, ardından da pazarlanmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel