Doğu Karadeniz'de iki mevsim

Gümüşhane, Rize, Artvin ve Bayburt'un yüksek kesimlerinde hafta sonu etkili olan kar yağışı, bazı yerlerde önceki gün, bazı yerlerde ise dün akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetti. Sonbaharın renk cümbüşüne çevirdiği bitki örtüsü ise yağan karla bi

Doğu Karadeniz'de iki mevsim

Gümüşhane, Rize, Artvin ve Bayburt'un yüksek kesimlerinde hafta sonu etkili olan kar yağışı, bazı yerlerde önceki gün, bazı yerlerde ise dün akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetti. Sonbaharın renk cümbüşüne çevirdiği bitki örtüsü ise yağan karla birlikte adeta beyaza büründü.

Kar yağışına bağlı olarak bölgede önemli bir sorun yaşanmazken, Rize-Erzurum kara yolunun İkizdere-İspir arasında bulunan 2600 rakımlı Ovit Dağı'nda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

Karayollarına bağlı 8 kişilik ekip, zaman zaman etkili olan kar yağışı nedeniyle yolu ulaşıma açık tutmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, tehlikeye neden olabileceği gerekçesiyle sürücülerin yolu 17.00-07.00 saatleri arasında kullanmamaları uyarısında bulunuyor.

Ayrıca, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Sapmaz, Beytarla, Tilkicek, Aktaş, Yukarı Karadere köyleri ile Kazıkbeli Yaylası'nı Giresun'a bağlayan yol güzergahı üzerinde bulunan Komanyurdu geçidi ulaşıma kapalı bulunuyor. Ekipler, yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

-YAYLACILAR DÖNÜŞ YOLUNDA-

İlkbaharda küçük ve büyükbaş hayvanlarıyla Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerindeki yaylalara göç eden yaylacılar, havaların soğumasıyla daha alçak kesimlerde bulunan köylerine dönmeye başladı. Bazı yaylacılar hayvanlarını araçlarla, bazıları ise yaya olarak köylerine indiriyor. Yaylacılar, uzun süren dönüş yolunda, zaman zaman soğuk havanın da etkisiyle zor anlar yaşayabiliyor.

Bu arada, iki mevsimin bir arada yaşandığı Doğu Karadeniz'de, kar yağışının ardından görülen güneş, seyrine doyum olmayan manzaraları da ortaya çıkarıyor. Dağların eteklerinde, henüz yapraklarını dökme fırsatı bulamayan ağaçların sarı ve kahverengi tonları hakim olurken, yüksek kesimler beyaz örtüye büründü.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel